Skip to content

Boek over de handel en wandel van Ospelnaar Jan Simons

Redactie
14 september 2012 | 14:34

Advertentie

F. Bruekers – Alleskunner, ambachtsman en organisator. Bewandelaar van vele paden. Zakenman en deugniet. Spreekbuis, met klare taal. Hij deelt zijn ervaringen graag met anderen. Pratend, met een sigaret en een borrel, en vanaf november ook in een boek. Jan Simons: iemand met een goed verhaal, “om voor eens en voor altijd af te rekenen met het imago van ‘di-j vanne Bekker’!”

Jan Simons is de belichaming van een creatieve en ondernemende geest. Het ene project is nog niet af, of het andere staat alweer in de steigers. Hij is van alle markten thuis en verdient daarmee zijn brood. Soms belegd met hagelslag, soms met kaviaar. In zijn jonge jaren zei zijn vader eens tegen hem: “Je hebt al meer meegemaakt dan ik.” Dat was een krasse uitspraak van iemand die bekend stond om zijn smokkel- en stroperspraktijken. Vader had een groot gezin. Het was geen vetpot en ieder dubbeltje moest worden omgedraaid. Wellicht kreeg Jan van vader het handeldrijven mee. Het heeft hem op veel plaatsen gebracht en een groot netwerk opgeleverd.

“Ik heb mijn leven geleid zoals ik dat wilde!”

Zijn levensverhaal begint in Budschop. Via Nederweert, Someren-Eind en Nederweert-Eind komt hij uiteindelijk in Ospel terecht, waar hij zegt “goed te zitten”. Met zijn 62 jaren heeft hij echter nog geen zin om zijn drive aan de wilgen te hangen. “Dan word ik gek! Ik zit vol energie en die moet er uit”, is het antwoord van Jan.

Wat de drijfveer is voor zijn boek? “De onrechtvaardigheid die ik heb ervaren in mijn leven. Als iemand van Simons, Vanne Bekker, bij iets betrokken was, dan deugde het niet, dachten ze. Ik wil laten zien dat ‘di-j van Simons’ wel deugen!” Jan heeft een sterke drang om te tonen dat hij er het beste van maakt, op zijn manier. De autoriteiten waren daar echter niet altijd van overtuigd. Hier speelde het imago hem, naar verluid, parten. Zonder haperen noemt hij een reeks valse beschuldigingen en verwijten. Slechts weinigen weten dat hij lange tijd voorzitter was van een voetbalclub in Someren-Eind, dat hij er raadslid was, dat hij jaarlijks kerstpakketten verspreidt aan noodlijdende gezinnen, en ga zo maar door. “Als je stopt met je maatschappelijke taken dan zien ze je opeens niet meer staan, terwijl je altijd je stinkende best hebt gedaan. Dat doet pijn.”

Hoewel hij muzikant wilde worden, gaf vader hem de opdracht geld te verdienen, voor later. Hij werd zelfstandig ondernemer. Op zijn CV: een bouwbedrijf, carnavalswinkel, muziekstudio, antiekhandel, vastgoedmakelaar, importeur en handelaar. Een zakenman met een goede babbel. Hij zou zelfs aan de paus een tweepersoonsbed kunnen verkopen. Tegenwoordig is hij evenementenorganisator en muziekproducent.

In zijn verhaal, opgetekend door Jan Strick, wordt onder andere de handel en wandel met bekende Nederweerter families aangehaald. De families Bruijnaers, Ketelaers, Mackus, Van de Brand, De Waal en Giesendorf zijn slechts enkele van de namen die een rol hebben gespeeld in zijn bewogen leven. Het boek beschrijft op humoristische wijze het leven van Jan, vanaf 1950 tot nu. Een leven waarin hij eigenlijk telkens op zoek is naar erkenning en waardering.

Jan: “Ik heb niet alles goed gedaan, sommige dingen hadden beter gekund. Maar ik heb mijn leven geleid zoals ik dat wilde. Sommigen vragen mij ‘Hoe komt het dat je zoveel hebt gedaan, maar er vaak niet mee doorgaat?’ Dat is simpel: O.L. Heer maakt van niks alles en ik maak van alles niks.” Enkele reacties van lezers: “Gezellig om te lezen”, “Geweldig! Dat je dat durft te schrijven.”

Voorintekenbon
Zijn boek “Ik zou de paus een tweepersoonsbed kunnen verkopen”, met illustraties van P. van Meijl en vele historische foto’s, is vanaf 5 november 2012 verkrijgbaar bij boekhandel Bruna in Nederweert voor €24,95. Voorintekenaars betalen slechts €19,95. Intekenen kan via de bon in het weekblad van Nederweert.

De openbare boekpresentatie is op zondag 4 november 2012 bij café Bi-j Le-nie in Nederweert-Eind, om 15.00 uur.

Advertentie

0 Reacties


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie