Skip to content

JAN niet in Nederweerter coalitie – Meer stallen? Minder zorg?

Redactie
8 april 2014 | 23:01

Advertentie

JAN NederweertBij de coalitievorming in Nederweert is JAN afgelopen weekend door het CDA aan de kant gezet. Ook al leken de gesprekken met de onderhandelaars van het CDA constructief, de achterban van het CDA besloot anders en koos voor een coalitie met de VVD.

JAN niet in Nederweerter coalitie

Een coalitie van CDA en JAN, met een verkiezingsresultaat van respectievelijk 8 en 5 zetels lag voor de hand. Met bijna 80% van alle in Nederweert uitgebrachte stemmen zouden beide partijen kunnen rekenen op een groot draagvlak binnen de gemeenschap. Dat zou vooral belangrijk zijn omdat Nederweert de komende tijd voor een aantal grote opgaven staat. In de gesprekken die de delegaties van JAN en CDA met elkaar voerden leek daarover geen misverstand te bestaan: een coalitie tussen JAN en CDA zou op dit moment het meest wenselijk zijn voor Nederweert.

JAN wilde bestuursverantwoordelijkheid
De delegaties spraken met elkaar over mogelijkheden om afspraken te maken over de keuze van een Randweg en over een betere balans van agrarisch ondernemerschap, leefbaarheid en gezondheid in het buitengebied. Ook spraken zij over de drie decentralisaties, dat wil zeggen de nieuwe taken van de gemeenten op het terrein van de jeugdzorg, de WMO en de arbeidsparticipatie. De sfeer van onderhandelen was zelfs zo goed dat werd gesproken over een verdeling van wethoudersposten. JAN had immers al voor de verkiezingen kenbaar gemaakt om bestuursverantwoordelijkheid te willen nemen voor de grootste opgave van de komende jaren, namelijk de drie decentralisaties.

Het was voor JAN een donderslag bij heldere hemel toen het CDA afgelopen zaterdag mededeelde een coalitie te gaan vormen met de VVD. Te meer omdat de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel had verloren en het CDA bovendien in eerdere gesprekken had aangegeven de VVD te ervaren als een onstabiele partij en dit als risicovol te ervaren bij het vormen van een coalitie. Bovendien had de wethouder van de VVD in de afgelopen weken JAN benaderd om te bezien of een coalitie VVD-JAN-PVDA een optie zou kunnen zijn, waaruit JAN afleidde dat de VVD geen voorkeur gaf aan een coalitie met het CDA.

Achterban CDA tegen coalitie met JAN
Als argument om niet met JAN in zee te gaan noemde het CDA dat de meerderheid van hun achterban tegen een coalitie met JAN is en dat het daarbij vooral gaat om de agrarisch ondernemers. Die vrezen namelijk dat JAN hun mogelijkheden in het buitengebied zal beperken. Daaronder bevinden zich overigens ook een aantal nieuwe mensen die het JAN vooralsnog alleen kennen van ‘horen zeggen’ en nog nooit met JAN gesproken hebben.

Informateur Hubert Mackus gaf desgevraagd aan nog steeds niet afwijzend te staan ten opzichte van een coalitie met JAN, maar daarin geen doorslaggevende stem te hebben.

JAN: een stabiele en winnende partij. Met een lijsttrekker waar meer dan duizend inwoners hun stem op uitbrachten. Met een lijstduwer, tevens wethouders-kandidaat die met voorkeursstemmen opnieuw terug kwam in de gemeenteraad. Was dat voor het CDA niet genoeg of … is dat te bedreigend? Hoe het ook zij: JAN zal zich de komende vier jaar opnieuw met kracht inzetten voor het belang van de inwoners van Nederweert. Daar kunt u op rekenen!

Advertentie

30 Reacties

  1. Vriendjes politiek ,ook in Nederweert ik ben er helemaal klaar bah

  2. Weer een reden om voortaan niet meer te gaan stemmen

  3. Jammer dat er blijkbaar door dit soort argumenten voor een coalitie met de VVD is gekozen!

    Is die agrarische achterban van het CDA eigenlijk wel zo groot?
    Of hebben de agrariërs een grotere invloed dan dat ze in aantal zouden mogen hebben?

  4. Monique,je hebt gelijk!! En dat allemaal om die megastallen er door te krijgen,waar miljoenen subsidies ingepompt worden!! Goed voor de aannemers ,kunnen de gesubsidieerden weer dikke bungalows c.q. kastelen bouwen!! Als ik in Nederweert e.o. rond fiets valt het me toch wel op dat er steeds meer huizen van pakweg 3o jaar oud gewoon naast het bedrijf LEEG ! staan terwijl er direct naast ! gigantische villa`s gebouwd worden!! En dit allemaal van de subsidies!!! Dacht dat die toch wel ergens anders voor gebruikt kunnen worden!! Er gaan ook gesprekken rond dat er mensen in het bejaardenhuis zijn die nog steeds landbouwsubsidies ontvangen!!! Of boeren die al enkele jaren gestopt zijn en nog steeds subsidies ontvangen!! Aangezien dat de VVD en CDA landelijk zo EERLIJKE LEUGENACHTIGE!!!!! politiek voeren ? Is het normaal dat het hier OOK gebeurd!

    • Dus jij denkt werkelijk dat die ‘gigantische’ villa’s gebouwd worden door subsidies, of ben je gewoon heel erg jaloers? Het kan natuurlijk ook dat boeren gewoon ontzettend hard werkende mensen zijn die 365 dagen per jaar vroeg uit de veren gaan om hun boerenbedrijf draaiende te houden en daar hun centjes mee verdienen. De wantoestanden met subsidies zijn allang voorbij en het is hier nooit zo erg geweest als in Zuid-Europa, waar men er misschien wel huizen mee bouwde. Dat je van horen zeggen hebt dat er bepaalde verhalen in het bejaardentehuis rondgaan veranderd daar niets aan, er gaan in Nederweert wel vaker verhalen rond.

  5. Hallo,
    geloven jullie nou echt Mackus dat hij wel wil. Die hele partij draait om hem en lopen ze mee. Daar heeft niemand iets te zeggen. Hij speelt mooi weer, maar ziet het zelf niet zitten met Carla in de banken. Le t op mijn woorden er komt een wethouder bij die zijn hielen likt en straks is hij weg, jammer voor een enkeling bij het cda die het wel goed voor heeft met nederweert, maar die zal zijn illusie allang kwijt zijn.

  6. Wat een verbitterdheid bij de bovenstaande JAN-stemmers. De zittende VVD wethouder is een zeer kundige man, die een ongelooflijk netwerk heeft. Waarom zou je dit te grabbel gooien en de plaatselijke groenteman wethouder laten worden….

  7. Beste Richard, wat is er mis met onze groenteman ?

  8. Ik zou graag de mensen willen vragen om het artikel nogmaals te lezen. Iedereen heeft toch wel door dat de fractie van JAN deze brief heeft opgesteld. In hoeverre is hier sprake van een eerlijke communicatie? In hoeverre heeft JAN hier de kans genomen om zich te laten zien als oppositie partij? In hoeverre is hier sprake van populisme? ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Populisme )

    Wanneer zo’n brief gelezen wordt zou het goed zijn dat mensen zich niet meteen blindstaren op alles wat er geschreven wordt. Je zou er beter aan doen, om te bedenken wat men er mee wil bereiken. Succes met het voeren van oppositie!

  9. Op basis van bovenstaande reacties kunnen we concluderen dat de achterban van het JAN het liefste geen coalitie had gevormd met het CDA. Iedereen tevreden dus!

  10. mijn god hebben we niets anders te doen?

    • Zeker maar -als je bent gaan stemmen- lijkt me dit niet onbelangrijk!

  11. Wat een verbitterdheid op dit JAN-forum zeg! Als men echt zo’n hekel heeft aan het CDA zoals hierboven beschreven dan bevestigt dat alleen maar dat een coalitie CDA-JAN echt geen lang leven beschoren was en dan heeft men dus wel de goede keuze gemaakt. Wat Nederweert de komende jaren nodig heeft is een stabiel bestuur met deskundige mensen. Met wethouder Houtman erbij is deskundigheid gegarandeerd. We weten allemaal nog hoe het de vorige keer gegaan is met JAN in de coalitie (of is iedereen het Theu Beelen echec nu al weer vergeten?). De politiek is de afgelopen jaren een stuk professioneler geworden, maar JAN blinkt nog altijd uit in amateurisme. Daarnaast kan niet ontkend worden dat het CDA de grote (en enige echte) winnaar is van de verkiezingen en dat dit grotendeels op het conto komt van een capabele jonge lijsttrekker, waar JAN denk ik voornamelijk jaloers op is. Want de J in de naam staat allang niet meer voor Jong(eren)…..

  12. Ik heb uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat CDA aan enkele mensen beloofd heeft dat de grote variant van de randweg komt dus die uitkomt ten noorden van de peelsteeg komt te vervallen dus dat betekend dat de mensen die wonen in Nederweert-dorp en of Budschop dus die gaan de klos worden wat betreft geluidsoverlast fijnstof enz. dus dat betekend het welzijn van mensen die in dichtbevolkt gebied wonen minder belangrijk is dan dat de agrariërs in het buitengebied megastallen kunnen bouwen

  13. Jammer dat het CDA de gemakkelijkste weg heeft gekozen met wat er de komende jaren op onze gemeente afkomt qua overheveling van zorgtaken enz. want onze buurgemeenten Leudal en Weert die kiezen wel voor een zo groot mogelijke coalitie als mogelijk is en het CDA zegt dat ze de VVD gekozen hebben ivm netwerken en zo maar in Den Haag staan ze aan de zijkant daar bepalen PvdA en de VVD en de 3 gedoogpartners het landelijke beleid en niet het CDA vind ik een klein beetje onzinargument van het CDA en dat ze daarom de weg van de minste weerstand kiezen

  14. Volgens de uitslag van de gemeente heeft de nederweertenaar gestemd voor CDA en Jan, dus vindt ik dat ze ook alle mogelijke moeite moeten doen om deze coalitie te doen slagen? Of ben ik nu blond

  15. d’r gaat dus geregeerd worden waarbij gelet wordt op persoonlijk belang of een groot belang van een kleine groep ondernemers. Hoezo juist bestuur? Heeft stemmen zo nog zin? Valt me zwaar tegen van CDA

  16. Wat een discussie hier, een ding valt me op en dat is het feit dat het JAN altijd al moeite heeft gehad met het CDA, daarom dat ze in 2006 ook buiten het CDA met VVD en PvdA zijn gaan besturen, de eieren waren raap met een man die voor zichzelf in bescherming had moeten worden genomen. Daar wil ik niet mee zeggen dat Carla het niet zou kunnen, daar twijfel ik niet aan, maar ik denk wel dat de verschillen tussen CDA en JAN te groot zijn om te overbruggen. Zeker ook omdat er mensen binnen het JAN zitten die niet te sturen zijn en een coalitie doe je samen en daar zit het risico als je met JAN samen gaat. Maar ook de opmerkingen over dat de PvdA is buitengezet zijn buiten proportie, eerlijk is eerlijk de PvdA heeft een probleem met frisse goed verkopende of vooral een wethouder die het over kan brengen als Mart van de Mortel er nog was weet ik zeker dat zij er ook nog bij waren geweest. Laten we nou gewoon doen waar we als nederweertenaren goed in zijn en met de voeten op de vloer aan de slag gaan. Dan weet ik zeker dat het goed komt.

  17. Behoorlijk kansloos van JAN om hier nu openbaar te maken wat in persoonlijke gesprekken is gezegd, zowel door het CDA over de VVD als door de VVD over het CDA. En het dan maar raar vinden dat het CDA niet met zo’n stelletje amateurs samen wil werken?

    En JAN een “stabiele en winnende” partij? Laat me niet lachen. We weten allemaal nog hoe het de vorige keer is afgelopen toen JAN in de coalitie zat, en de enige partij die bij de afgelopen verkiezingen heeft gewonnen is het CDA.

  18. Waarom een lijstduwer als wethouders-kandidaat nodig en niet gewoon de nummer 1 van JAN als wethouders- kandidaat? Laat je dan niet op nummer 1 van de lijst plaatsen of neem je verantwoordelijkheid wellicht had het CDA dan anders beslist!

  19. Met verbazing lees ik e.e.a. en bekruipt mij het gevoel als JAN kiezer dat ik toch de verkeerde keus heb gemaakt, want ik heb juist JAN gestemd omdat ik niet met het CDA iets van doen wil hebben. Ik heb niets met jonge fruitige semi gezellige mensen en ik heb niets met de C van … Dus prima dat mijn JAN buiten staat, kunnen we ze het vuur na aan de schenen leggen!

  20. Graag wil ook ik reageren, waar maakt iedereen zich druk over, is toch al jaren bekend dat Mackus de baas wil spelen en dan mooi weer spelen dat hij wel had gewild. Denk je nou echt dat de boeren dit zeggen, dat ze het liever niet hebben okay, maar zij zijn niet die het bepalen en ook niet de mensen bij het CDA het is de heer Mackus met zijn volgelingen of volgeling, Iedereen doet wat hij zegt (ben blij met een burgemeester die zich daar af en toe tegen afzet) en Maria ga er voor, sluit je aan bij het JAN

  21. Eindelijk iemand die ook ziet, dat Mackus, het hoog in de bol heeft, en graag alleen heerser is. Foei Mackus, luister naar de burgers, en niet alleen naar jezelf

  22. Ik had nooit gedacht dat er in Nederweert ZO jaloerse mannen waren.
    Maar wel begrijplijk als een vrouw als lijst duwer de kiesdeler haalt en mannen dit niet kunnen.
    Dus een zeer bekwame vrouw die weet waar ze over spreekt en een groot sociaal hart.
    Zeker voor de gehandicapten,ouderen, jeugdzorg en de zwakkeren in de samenleving en een gemeente waar het gezond en goed leven is vor iedereen.

  23. dat er geen belang wordt gehouden met de gezondheid van de burgers in de opmerkingen
    dat de boeren geld verdienen is goed doch als ondernemer heb je ook een verantwoordelijkheid
    ondernemen is risico,s lopen de wet geeft aan dat de boeren diverse voor zorg moet nemen
    bij uitstoot van fijnstof meer uitstoot als Rotterdam, dat CDA niet gemeentelijk denkt doch landelijk
    geeft me te denken Nederweert moet vanuit Nederweert bestuurd worden en niet landelijk

  24. Mackus zegt dat de landelijke partijen stabiel zijn. Is hij vergeten dat in Nederweert in de deze regeer peridode 3 wethouders gewisseld zijn: Mart van de Mortel (PVDA), Mart Jacobs (CDA, moest plaats maken voor Mackus) Wernink (VVD, zag het niet meer zitten en ging voor eigen belang).
    VVD, PVDA,CDA: 3 landelijke partijen!
    Waar we op moeten hopen is dat het CDA het landelijk beter gaat doen, dat is de snelste manier om van Mackus af te komen. Ook hij gaat voor zijn eigen belang. Hij gaat nu voor grote projecten, dit staat goed op zijn c.v. en laat Nederweert met de hoge kosten achter.
    Mackus kiest nu voor de weg van de minste weerstand. Met de verliezer verder gaan. De verliezer is blij dat hij mee mag doen en Elly loopt aan het handje mee.

  25. 80% en een goed gesprek met de informateur!!! Achterban denk eens goed na
    Wat wilde de inwoners???

  26. Wat een negatieve reacties heen en weer! Laten we proberen deze negatieve impuls om te draaien en kansen te zien voor Nederweert. Persoonlijk vind ik de uitspattingen van JAN niet de juiste. Met modder gooien uit frustratie en alle partijen hierop afvallen doe je binnenskamers, niet publiekelijk. Dat gezegd hebbende is het loffelijk dat JAN bestuurlijke verantwoordelijkheid wil nemen, chapeau hiervoor. Jammer genoeg voor JAN is anders besloten.
    Onze democratie maakt nu eenmaal dat de grootste partij leidend mag zijn in de coalitievorming. I.m.o. zijn alle partijen serieus met elkaar omgegaan, alleen al omdat politiek een serieuze zaak is! Om nu personen en partijen af te vallen, (JAN of CDA, VVD of PVDA, Frenken of Kuypers, Mackus of Scheepers) is helemaal nergens voor nodig. Realiseer je dat deze mensen (kandidaat raadsleden, wethouders of wie dan ook) of ze nu 1 of 1000 stemmen hebben gekregen, zich verantwoordelijk voelen voor Nederweert en hiervoor hun nek uit willen steken, met de wetenschap dat ze het nooit voor iedereen goed kunnen doen, maar keuzes maken m.b.t. wat hen het beste voor Nederweert lijkt! En dat is precies wat er is gebeurt. Nederweert heeft gesproken. Men heeft gestemd en dit heeft een uitslag op mogen leveren.
    Men (de kiezer) maakt een objectieve keuze, met het idee dat deze het beste voor Nederweert is!
    Democratie; Regering van het volk, door het volk, voor het volk. (Abraham Lincoln)

  27. We wisten al dat het CDA erg tegen de Partij JAN is tijdens de verkiezingen…
    Maar dat het nou weer zo moet gaan! CDA is zoals in de landelijke verziekingen WEER verkeerd bezig….
    Ik zou zeggen doei CDA! En hallo JAN!

  28. Democratie; Regering van het volk, door het volk, voor het volk. (Abraham Lincoln)
    zo zou het moeten zijn .


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie