Skip to content

Centrumplan niet klaar voor behandeling in de raad

Redactie
20 april 2014 | 21:32

Advertentie

JAN NederweertVolgens de fractie JAN is het centrumplan nog niet klaar voor behandeling in de gemeenteraad van dinsdag 22 april. Dit zullen ze dan ook als zodanig bekend gaan maken.

JAN kritisch over gevolgen Centrumplan

JAN – Na een druk bezochte informatieavond over het centrumplan, herontwikkeling locatie Wijen – Emté naast het gemeentehuis, blijken er nog steeds veel vraagtekens te zijn bij dit gemeentelijk plan. JAN heeft zich hier reeds eerder kritisch over uitgesproken. De onlangs ingezonden brief van het Centrummanagement aan de gemeenteraad bevestigt alleen maar dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de gevolgen die het plan heeft voor het centrum van Nederweert.

Bouwen voor leegstand

JAN vraagt zich af wat er gebeurt met de winkels aan het Lambertushof, nadat supermarkt Jan Linders is verhuisd naar het nieuwe winkelgebied? Gevreesd wordt dat de andere ondernemers ook zullen verhuizen naar het nieuwe winkelgebied, waardoor een reële kans bestaat dat er leegstand ontstaat aan het Lambertushof. Dit zou een hele slechte zaak zijn: bouwen op een nieuwe locatie voor leegstand op een andere locatie. JAN vindt het bovendien onbegrijpelijk dat de ondernemers van het noordelijk gedeelte van de Kerkstraat nog niet betrokken zijn bij deze herinrichting.

Vijf bouwlagen
Verder heeft JAN begrepen dat Wonen Limburg formeel nog geen overeenkomst heeft getekend voor de afname van 26 sociale huurwoningen in dit plan. Hoe zeker is het dat woningcorporatie Wonen Limburg deze overeenkomst ook daadwerkelijk gaat tekenen? Wij vermoeden dat Wonen Limburg afwacht welk besluit de raad neemt over het toestaan van vijf bouwlagen. Dat is natuurlijk ook te begrijpen gezien de enorme afwijking van het eerder door de raad genomen besluit om in het centrum van Nederweert niet hoger te bouwen dan drie bouwlagen.

Gevolgen voor verkeer in centrum
Als nieuwe winkels zich in het nieuwe plan gaan vestigen kan dit gevolgen hebben voor de bestaande winkeliers. De gemeente heeft namelijk totaal geen invloed op het winkelaanbod. Het aantal vierkante meters winkeloppervlakte wordt alleen maar groter, terwijl er nu al een overschot aan winkelruimte is. De gemeente breidt uit, terwijl er steeds meer leegstand komt op andere locaties in het centrum. Bovendien zal het plan naar verwachting zeker gevolgen hebben voor de verkeersrouting in het centrum. De Kerkstraat en Brugstraat zijn immers verkeersluw gemaakt door het invoeren van eenrichtingsverkeer, maar door dit nieuwe plan wordt de verkeersroute door het centrum helemaal verplaatst. Dit zal zeker gevolgen hebben voor de omwonenden en uiteraard voor de ondernemers in het centrum.

JAN is kritisch over dit centrumplan en de gevolgen ervan voor het centrum in Nederweert. Wij waken ervoor dat subsidie niet de enige leidraad is om dergelijk plannen zo snel mogelijk door de gemeenteraad vastgesteld te krijgen. JAN gaat voor gedragen plannen die bijdragen aan een beter Nederweert. Wat JAN betreft is dit centrumplan dan ook nog niet klaar voor behandeling in de raad.

In de raadsvergadering van dinsdag 22 april zal de fractie JAN dit ook als zodanig kenbaar maken. Wij willen het College van B&W opdracht geven om pas met een voorstel terug te komen naar de gemeenteraad als sprake is van minder bouwlagen, uitwerking van benoemde aandachtspunten en er draagvlak is bij (de leden van) het Centrummanagement.

Advertentie

13 Reacties

  1. Wordt Nederweert24 soms beheert door het JAN ?
    Aangezien zij als enige dit forum gebruiken om hun gal te spuien

  2. Volgens mij heeft dat de maken met de oppositierol die JAN heeft ingenomen. In ieder geval wel goed dat zij kritisch zijn op datgeen de gemeente uitvoert. En dan heb je altijd van die mensen die vinden dat er niet kritisch gesproken mag worden. Och, ik ben er in ieder geval blij mee dat plannen die grote gevolgen hebben voor Nederweert vooraf goed worden beoordeeld. En daarom heb ik ook op deze lokale JANpartij gestemd.

  3. Eindelijk verstandige berichtgeving over het centrumplan. Centrum gaat helemaal naar de klote! Go jan!

  4. Goed zo, JAN, tenminste iemand die aan de ondernemers en aan de omwonenden denkt. Hou het scherp in de gaten en blijf aub kritisch.

  5. Zeker JAN. De grote winnaar van de verkiezingen wordt buitenspel gezet door het CDA. Het CDA heeft angst dat ze de boeren tegen zich in het harnas jagen omdat JAN kritisch is en zich uitspreekt in het voordeel van de burgers/gemeente. Het CDA heeft veel praatjes maar doet niks!!

  6. en ben benieuwd of deze reactie blijft staan. mijn mening op andere onderwerpen wordt blijkbaar niet op prijs gesteld en wordt zsm verwijderd.

    • @lauda reactie worden gemodereerd. Als ze netjes en verantwoord zijn laten we ze staan.

  7. De thema avond werd door de ondernemers druk bezocht. We mogen aannemen dat wethouder Mackus niet alleen naar de agrarische ondernemer luistert maar ook de ondernemer van het centrum een overlevingskans wil geven.
    Het zijn de winkeliers in het centrum die keihard (moeten) werken om het hoofd boven water te houden. Nog meer winkeloppervlakte is de doodsteek voor onze winkeliers. niemand zal nog een echte boterham kunnen verdienen. Indien deze plannen doorgaan dan zal na de opknapbeurt van de Kerkstraat de Kerkstraat een “lege straat” zijn.
    Het opknappen van de Kerkstraat kost veel geld. Op zich niet erg maar dan moet dit ook een goed resultaat voor de toekomst hebben.
    Door er nu snel dingen erdoor heen” te jassen” gaat er veel geld verloren. Geld dat uiteindelijk toch ook door alle mensen van Nederweert bij elkaar gebracht moet worden (WOZ). Veel leegstand van winkelpanden in Nederweert (dit is nu al in Nederweert EN in Weert). is de doodsteek.
    Enkele winkeliers zullen naar de nieuwe panden verkassen en anderen zullen de deuren moeten sluiten.!
    Het Masterplan is in het verleden ontwikkeld. Niemand kon toen de gevolgen van de crises overzien. Heel voorzichtig werd er toen over de “krimp” gesproken. Ook hiervan kenden we toen de verstrekkende gevolgen niet.
    Plannen maken voor de lange- en middellange termijn is prima…………maar men moet dan wel zo flexibel en verstandig zijn om de plannen aan te passen. Pas dan is iemand een goed bestuurder of beleidsmaker.

    Dingen er snel doorheen “jassen” onder het motto van “subsidie binnen halen” is in Nederweert bijna standaard geworden. Maar ook subsidie is algemeen geld. Voorbeelden van subsidie binnen halen en niet of fout besteden zijn er te veel. Kan niet zo zijn dat Nederweert daar ook GROOTS in wordt.

    Het doel van het Centrum plan is om ALLE ondernemers mogelijkheden te geven om goed te kunnen werken en hen kansen te bieden voor de toekomst. Het plan dusdanig op zetten dat wellicht een enkele ondernemer er zijn voordeel meedoet kan niet.De mensen van Nederweert willen een gezellig en levendig centrum, waar zij goed boodschappen kunnen doen. Een middag of een dag winkelen doen we toch in Weert, Roermond of Eindhoven. Dit is een realiteit die niemand kan keren.

  8. Voor een middag winkelen ga ik tegenwoordig ook niet meer naar Weert, dju zeg wat gaat die stad (dorp) hard achteruit!

  9. Hahahaha….die verbitterde Lauda alweer. Zijn motto: `de hele wereld is tegen mij. Ik ben groot en zij zijn klein en dat is niet eerlijk.’ Je hoeft toch geen raketgeleerde te zijn om te zien dat het CDA de grote winnaar is. JAN is blijven hangen hetzelfde aantal zetels.

  10. Zou de 5.5 miljoen voor plan Wijen niet beter besteed kunnen worden aan een fietspad langs de Booldersdijk en ze zouden nog geld over houden .

  11. naar het centrumplan moet zeer goed gekeken worden want bouwen voor leegstand is niet wenselijk maar of er nu 5 of 4 bouwlagen komen is totaal onbelangrijk want een paar jaar geleden viel ook iedereen over 4 bouwlagen dat kon niet en was totaal onmogelijk en nu zijn al in Nederweert-centrum al gebouwen met 4 bouwlagen en wat de leegstand betreft iedereen wijst de crisis als schuldige voor de leegstand aan maar wat te denken wat internet voor een impact op het winkelbestand heeft want hoe komt dat internetwinkels record omzetten en winst draaien en ik denk dat op dat gebied de winkeliers te veel achter de feiten hollen en veel te weinig van het fenomeen internet gebruik maken om hun potentiele klanten te bereiken en wat JAN betreft overal op tegen zijn is heel gemakkelijk maar kom dan ook met een plan B want hoe de Hobusstraat er nu bijligt is een complete aanfluiting

  12. hoe bedoel je “plan Wijen”?? Het heet toch het Centrumplan. En dit is toch voor ALLE ondernemers van het centrum.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie