Tijdens de bezettingsjaren probeerden de mensen in de Peel er het beste van te maken. Het leven ging immers gewoon door, ook al was de Duitse bezetter alom aanwezig.
De Peel anno 1994
Dat veranderde echter toen in oktober 1944 de strijd om de Peel in alle hevigheid losbarstte. Ingeklemd tussen de geallieerden en de Duitse legers moesten de mensen met have en goed vluchten voor het oorlogsgeweld, als dat tenminste nog kon. Niet zelden raakten burgers beklemd tussen de oorlogvoerende partijen.
Eynderhoof, een dorpje in de Peel, was gedeeltelijk nog bezet gebied. Ondanks de moeilijke omstandigheden probeerden de plaatselijke ambachtslieden hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen. Tot het moment dat de gevechten losbarsten. Rondom de stroopmakerij had de Duitse bezetter zich ingegraven en maakte er de dienst uit. De mensen voelden de bevrijding naderen en kwamen langzaam in opstand. Zeker omdat ze wisten dat de geallieerden al een deel van het dorp bevrijd had. Langzaam maar zeker rukten de geallieerden op…… .
Op zaterdag 3 en zondag 4 mei kun je in Eynderhoof zien hoe circa 140 acteurs in historische kledij en met authentiek materiaal uit de Tweede Wereldoorlog de bezettingsjaren en de bevrijding van een dorp in de Peel nabootsen. Je bent getuige van de strijd tussen beide legers, waarbij de Britse en Amerikaanse troepen worden bijgestaan door mensen van het verzet. De gevechten vinden twee keer per dag plaats, om 11.00 en om 15.00 uur, achter de stroopmakerij. Daar zijn de Duitsers ingekwartierd en hebben ze zich ingegraven.
Naast deze levende geschiedenis is er in het museum nog een speciale ruimte ingericht met foto’s en voorwerpen uit de omgeving van Ospel en Nederweert, die herinneren aan deze donkere periode.
1 Reactie
Goede discussie en allemaal waar. Mijn broers en zussen hebben dat verkenningseskadron Strateris zien binnenrijden, alleen ik niet. Was met ca. 60 andere Nederweetnrn loopgraven voor de Duitsers aan het maken op Budschop rond 3 uur hoorden wij mitrailleurvuur aan de overkant, de Duitse bewaking raakte in verwarring en wij smeerden het ‘m. Met zjang van. keppels (Kneepkens) holde ik de brug over naar huis.
In de avond hebben we beurtelings Engelse en Duitse patrouilles in Strateris gezien. Een Engela voertuig werd geraakt door een “panzerfaust” en de gewonde bestuurder werd bij Truke Smulders binnengedragen. De schuur van K”osters Mies ging in vlammen op.
De volgen morgen was ik getuige van een gesprek tussen enkele Engele soldaten en enkele Duitse krijgsgevangenen die in de schuur bij. Van de Kruys op de Kreyelmansstraat verborgen zaten. Het bleek dt zowel die Engelsen als die Duitsers in dezelfde streek in NoordAfrika hadden gevochten.
Het Engelse reconnaissance squadron droeg de naam “desert rats” en had een rode rat. afgebeeld op de voertuigen.