Een grote wens van de 77-jarige Allan Walker uit New Zealand gaat zaterdagmiddag 7 november rond 15.00 uur in vervulling. Hij legt dan op het Engels kerkhof een krans op het graf van zijn vader Thomas Walker.
Allan Walker uit New Zealand
legt legt krans op graf van zijn vader
Allan Walker was eerder samen met zijn dochter Kathryn in Nederweert. Het heeft jaren geduurd voordat hij wist waar zijn vader was begraven. In 2007 bezocht hij het graf. Toen hij hoorde dat er jaarlijks in november een herdenkingsplechtigheid op het Engels kerkhof plaats vindt, was zijn grote wens die een keer persoonlijk bij te wonen.
Aan Allan Walker wordt bij de herdenkingsplechtigheid de mogelijkheid geboden om een krans op het graf van zijn vader te leggen. Het is een zeldzaamheid dat een zoon van een gesneuvelde militair bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig is en een krans legt. Hij wordt hierbij begeleid door een delegatie van de Bond van Wapenbroeders, die een krans legt op het graf van Henry Harden.
Zes jaar
Allan Walker verloor zijn vader toen hij zes jaar was. Zijn vader sneuvelde op 17 januari 1945 op 34-jarige leeftijd. Hij was ingedeeld bij het Devonshire Regiment, dat tegen de Duitsers vocht tussen de Roer en de Maas in de zogenaamde Roerdriehoek, de driehoek gevormd door de lijn Maaseik-Geilenkirchen als basis en Roermond als top. Dit gedeelte van Limburg behoorde niet tot het gebied dat in september 1944 bevrijd werd. Het einde van de oorlog was hier pas in maart 1945.
Thomas Walker liep achter een tank die was ingezet bij de opmars vanuit de Susterense Heide om de Roerdriehoek te bevrijden. De tank werd beschoten door Duits artillerievuur. Daarbij is hij gesneuveld. Hij is korte tijd begraven geweest in Dieteren, maar is later overgebracht naar Nederweert, waarheen op het Engels kerkhof veel jonge gesneuvelde soldaten uit Nieuw-Zealand en andere delen van de wereld zijn gebracht.
Er zijn nog geen reacties geplaatst