De herfst is in aantocht, tijd om het rijpe fruit te oogsten. Peren, appels en pruimen worden klaargemaakt om stroop en wijn van te maken.
Benieuwd naar hoe Eynderhoofstroop smaakt
Zondag 29 september worden in openluchtmuseum Eynderhoof deze fruitsoorten voor het eerst verwerkt in de herbouwde stroopfabriek afkomstig uit Roermond. De stroopmakers hebben door excursies, overleveringen en met de recepten van de vroegere eigenaren al behoorlijk wat kennis opgedaan. Het stoken en koken blijft boeiend om te zien. De geur maakt iedere bezoeker nieuwsgierig naar hoe de Eynderhoofstroop smaakt.
De wijnmaker is aanwezig voor het maken van appelwijn of perenwijn, want de druiven laten nog even op zich wachten. Die zijn dit jaar later.
Op diverse plaatsen in het museum staan vele soorten hoogstam fruitbomen die van naam en afkomst zijn voorzien. Iedere bezoeker ontvangt als welkom op deze fruitdag een gratis appel. Verder is er een standje aanwezig waar van fruit jam gemaakt wordt waaronder de lekkere kweeperenjam. Deze wordt verkocht voor goede doelen en in het bakhuis kan iedereen zien hoe lekkere fruitvlaai gebakken wordt.
Een heerlijke dag om van te genieten, alle ambachten zijn in bedrijf en er is een Zaat Harmonieke “Vreug en Dreug, Laat en Zaat” aanwezig uit Schinveld, die in gepaste boerenkledij de gehele middag van een vrolijk deuntje zal voorzien.
Er zijn nog geen reacties geplaatst