Bij een acute circulatiestilstand is het van zeer groot belang dat zo snel mogelijk gestart wordt met borstcompressies en mond-op-mondbeademing. Dit heet reanimeren. Het hart wordt zo mogelijk weer op gang gebracht door het toedienen van een stroomstoot met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Om deze levensreddende hulpverlening ook werkelijk te kunnen laten plaatsvinden, is het wenselijk dat veel mensen kunnen reanimeren en zich aanmelden als burgerhulpverlener.
Op 20 november is er om 19:30 uur een informatiebijeenkomst in Sporthal De Bengele.
Op dit moment telt Hart voor Nederweert 158 vrijwilligers, verdeeld over de verschillende kernen van Nederweert. Maar dit aantal mag nog. We hopen dat nog meer inwoners in onze kernen zich hiervoor willen aanmelden. Daarom houdt de gemeente, in samenwerking met Ambulancezorg Limburg-Noord, deze informatieavond.
Laat je eens informeren!!
De alarmering in vogelvlucht
Na een telefonische melding, via 112, zal de meldkamercentralist in geval van een circulatiestilstand, direct na het sturen van een ambulance, het alarmeringssysteem activeren. Dit systeem bestaat uit een database met opgeleide vrijwilligers en aangemelde AED’s. De vrijwilliger die binnen een straal van 1000 meter van het slachtoffer woont of werkt (het systeem bekijkt dit automatisch) krijgt op dat moment een SMS-bericht op de mobiele telefoon met instructies. Deze instructies kunnen inhouden ‘start reanimatie’ of ‘haal de AED’ met daarbij genoemd de plaats van de AED en het adres van het slachtoffer.De oproep die de vrijwilliger krijgt is vrijblijvend. De vrijwilliger verleent alléén hulp als deze daartoe in staat is. Mocht hij, om welke reden dan ook, geen hulp kunnen of willen verlenen dan wordt er niet op de oproep gereageerd. De vrijwilliger bepaalt steeds zelf of hij op dat moment in staat is om hulp te bieden. Per alarmering worden meerdere (indien ingeschreven) vrijwilligers gealarmeerd. Hoe meer vrijwilligers er ingeschreven staan, hoe groter de kans dat ook werkelijk een van hen hulp gaat verlenen. Eigenlijk wordt hiermee een beroep gedaan op het aloude burenhulp.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt circa twee uur en is gratis toegankelijk. Iedereen is van harte welkom. Als u zich tijdens deze avond aanmeldt als deelnemer voor Hart voor Nederweert, heeft wel u een identiteitsbewijs nodig. Vergeet dus niet om dit mee te nemen.
Gratis opleiding
Als u nog niet in het bezit bent van een reanimatie/AED-certificaat, dan kunt u een opleiding daarvoor volgen. Deze cursus duurt drie uur en wordt in de avonduren gegeven. De kosten van deze cursus worden door de gemeente betaald, omdat het gemeentebestuur het belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk inwoners een reanimatiecursus volgen en deelnemen aan Hart voor Nederweert.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het project of neem telefonisch of via e-mail contact op met de heer G. Odekerken van het team Maatschappelijke Ontwikkeling, g.odekerken@nederweert.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst