Skip to content

Geslaagde bijeenkomst tussen dorpsraden en gemeente

Redactie
21 november 2012 | 15:28

Advertentie

Het is een goed gebruik dat de besturen van de dorpsraden en gemeente elkaar jaarlijks informeren over allerlei actuele kwesties en verschillende leefbaarheidthema’s. Ditmaal was de bijeenkomst voor het eerst ook voor publiek toegankelijk. De dorpsraden hadden verschillende onderwerpen op de agenda gezet. Ook de gemeente lichtte een aantal zaken toe. De gesprekspartners kijken met tevredenheid terug op het overleg.

Een belangrijk onderwerp dat op maandag 12 november is besproken, was het positioneren van de burgerbetrokkenheid in de gemeente. Daarnaast kwamen thema’s aan bod zoals de Dialoog Duurzaam Buitengebied, ergernissen over hondenpoep, reclameborden die na evenementen niet worden opgeruimd en tal van andere praktische zaken.

Burgerbetrokkenheid is een cultureel aspect dat inherent verbonden is aan het werken bij de gemeente. Hierin is vooral de grondhouding en de wijze waarop medewerk(st)ers van het gemeentehuis met hun plaatsgenoten omgaan van belang. Recente voorbeelden van burgerbetrokkenheid zijn de Randweg N266 Nederweert, de veiligheidsavonden voor de kernen, de dialoog over het duurzaam buitengebied en het centrummanagement.

Hierbij is gevraagd om inspraak van betrokkenen, onder meer van burgerorganisaties. Er is geprobeerd om betrokkenen van invloed te laten zijn op het gemeentelijk beleid. De insteek daarbij was tot interactie te komen en betrokkenheid te stimuleren.

De Dialoog Duurzaam Buitengebied is een samenwerkingsverband tussen de organisaties Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB), Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert en de gemeente Nederweert. Deze samenwerking richt zich op de vormgeving van een duurzaam buitengebied in Nederweert. Van belang hierin is wat betrokkenen vinden. Een vertegenwoordiging van de dorpsraden is daarom uitgenodigd om voortaan deel te nemen aan de dialoogavonden, zodat zij ook invloed kunnen uitoefenen op de vormgeving van het buitengebied.

Een probleem dat al vaker is besproken met de dorpsraden is het tekort aan vrijwilligers. Het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers en dan vooral bestuurders voor het verenigingsleven te vinden. Het vrijwilligersbeleid van de gemeente wordt momenteel geëvalueerd. Vast staat dat er een andere koers gevaren moet worden. Meer verantwoordelijkheid bij burgers en verenigingen zelf leggen, waarbij wordt ingezet op maximale onderlinge samenwerking. Dit past binnen de gedachte van de kanteling van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ook centrummanager Gerrit Timmerman was aanwezig bij het overleg. Hij is van mening dat het centrum niet ophoudt bij Brug 15. De inbreng van de dorpsraden is daarom belangrijk om met succes een goed centrummanagement neer te zetten.

Het gemeentebestuur waardeert de inbreng van de dorpsraden zeer. Het geeft de gemeente de kans om zaken welvarend op te pakken en op de rails te krijgen. In dit opzicht blijven de bijeenkomsten met de dorpsraden van groot belang en hebben ze een absolute meerwaarde voor het maken van gemeentelijk beleid. Het gemeentebestuur hoopt dan ook nog lang samen op te mogen trekken met de dorpsraden.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie