Op dinsdag 19 februari opende wethouder Frenken het samenwerkingsverband tussen professionals en vrijwilligers voor de gekantelde aanpak aan het Wmo-loket.
Samen met u, het liefst in uw eigen omgeving, bespreken welke mogelijkheden er zijn voor uw zorg- en ondersteuningsvraag. Dat is de nieuwe werkwijze voor de behandeling van (aan)vragen op het gebied van de Wmo.
Het Wmo-loket heeft deze nieuwe ‘gekantelde’ manier van werken samen met professionals en vrijwilligers van welzijnsorganisatie Vorkmeer en professionals van MEE ontwikkeld.
Er wordt een uitgebreid ‘Gesprek’ geïntroduceerd waarbij de vrijwilliger/professional en cliënten samen een aantal leefgebieden doorspreken. Zo krijgen ze een goed beeld van de precieze vraag en de mogelijkheden van een cliënt en zijn eigen omgeving. Hoe kan de ondersteuning eruit zien en wie kan daarin iets betekenen? Centraal uitgangspunt van deze werkwijze is de eigen kracht en mogelijkheden van inwoners.
WMO:”Dicht bij de inwoners”
De gemeente vindt het belangrijk dat de gesprekken dicht bij de inwoners plaatsvinden. Het liefst thuis, bij wijze van spreken aan de keukentafel. Daarbij wordt nadrukkelijker bekeken of er mensen in de directe omgeving zijn die kunnen helpen en of gemeenschappelijke voorzieningen zoals vrijwilligerswerk en buurtondersteuning een oplossing zijn.
Het doel van De Kanteling, het nieuwe werken in de Wmo, helpt gemeenten de compensatieplicht zo in te vullen, dat mensen met een beperking betere kansen hebben om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Een gekantelde manier van werken vraagt een nieuwe benadering van gemeenten én burgers.
Er zijn nog geen reacties geplaatst