Skip to content


Fijn stof problematiek: fractie JAN vindt het tijd voor actie

29 maart 2013 | 6:33

grote luchtwasser fijnstofUit onderzoek blijkt dat er in Nederweert een fiijnstofprobleem is dat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Al vele jaren wijst JAN op de overbelasting van geur en fijnstof en is ze er van overtuigd dat de veehouders in Nederweert de ernst van de situatie ook inzien.

Uit een onderzoek van Arcadis blijkt dat in 2010 tot 2012 de economische omvang van de veehouderij in Nederweert met 20% is gestegen, de vergunde emissies van geur is gestegen met 8% en die van fijnstof met zelfs 11%. De ingediende motie van JAN om een emissie standstill beleid in te voeren werd tijdens de raadvergadering van 26 maart door de gehele gemeenteraad gesteund.

Het College van B&W zal de gemeenteraad op 7 mei informeren over de uitkomsten van het onderzoek. 
De fijnstofproblematiek kan alleen maar worden opgelost door het wegnemen van bestaande overschrijdingen en het voorkomen van nieuwe knelpunten. JAN ziet de maatregelen die worden voorgesteld door Arcadis dan ook als noodzakelijk.

Omdat overschrijdingen niet alleen kunnen worden opgelost door technische maatregelen zullen er dus ook andere maatregelen genomen moeten worden. Daarvoor is daadkracht nodig van de gemeenteraad. Een van de voorgestelde acties is bijvoorbeeld de normen van de geurwet aan te passen. In juni zal de raad een plan van aanpak met uitvoeringsprogramma voorgelegd krijgen. De vraag is waarom het allemaal zo lang moet duren? Op dit moment zijn er reeds grote overschrijdingen op het gebied van fijnstof en verdere onderzoeken naar effecten van maatregelen werken alleen maar vertragend.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt op dit moment aan een regeling waarin gebieden worden benoemd waar de mogelijkheid om uit te breiden niet meer is toegestaan. Voor Nederweert zal het zogenaamde ‘wolk’-gebied (ten noorden van Nederweert en Ospel) naar verwachting worden opgenomen in deze regeling. Nadat in de raad een vruchtbare discussie was gevoerd merkten ze dat de aanhoudendheid van JAN ertoe leidt dat ook andere fracties nut en noodzaak steeds meer gaan inzien.

Advertentie

1 Reactie

  1. Het aantal bedrijven in Nederweert dat de norm van fijnstof-uitstoot overschrijdt, is gedaald: van 18 naar 13.. Dat zal JAN als muziek in de oren klinken,,


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie