Skip to content

Leveroy praat over leefbaarheid

Redactie
8 april 2013 | 19:33

Advertentie

LeveroySamen praten over leefbaarheid. Dat gaan de gemeenschapsraad en de inwoners van Leveroy doen op donderdag 11 april tijdens een dorpsbijeenkomst in Pestoeërskoel. Als geen ander weten zij immers welke behoeften er zijn, waar ze problemen ervaren en waar ze tevreden over zijn. Op de agenda staan de mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en de toekomst van het gemeenschapshuis.

Inwoners kennen elkaar, zijn betrokken bij elkaar en hebben iets over voor elkaar. Vaak is dat zo in kleine kernen. Maar er is ook vaak sprake van een afname van voorzieningen waardoor hier de leefbaarheid afneemt. Dat gebeurt niet alleen in Limburg. Het is een ontwikkeling die overal in het land plaatsvindt.

De gemeente Nederweert wil de leefbaarheid in de kernen zoveel mogelijk behouden en zet daarvoor tal van middelen in. Ze gaan gesprekken aan met inwoners, verenigingen, dorpsraden, schoolbesturen, ouders, senioren en jongeren. Samen zoeken ze naar de beste manier om de leefbaarheid te stimuleren. De leefbaarheid in een kern valt of staat echter met de betrokkenheid van inwoners. Overheden kunnen nog zoveel doen. Als bewoners niets met hun omgeving hebben, wordt het moeilijk om de leefbaarheid te stimuleren.

Leveroy: “Iedereen mag meepraten”

Een belangrijke rol is ook weggelegd voor dorpsraden. Een dorpsraad is een groep vrijwilligers die zich verenigen om de algemene belangen van burgers in hun dorp te behartigen. Het doel is om de leefbaarheid in de directe omgeving te behouden of te verbeteren. De gemeenschapsraad Leveroy maakt deel uit van de dorpsraden in onze gemeente. Het bestuur van de gemeenschapsraad heeft alle inwoners van het dorp uitgenodigd voor een bijeenkomst op donderdag 11 april om 19.30 uur.

Tijdens deze avond worden twee onderwerpen besproken. Allereerst wil de gemeenschapsraad met inwoners het gesprek aangaan om te kijken wat er gedaan kan worden om zo lang mogelijk zelfstandig in Leveroy te wonen, nu er (voorlopig) geen kleinschalige woon/zorgvoorziening komt. Het tweede onderwerp is het gemeenschapshuis en op welke manier dit behouden kan worden voor de toekomst.

Voordat de inwoners hierover met elkaar gaan praten, vindt er een aantal korte inleidingen plaats. Zo gaat wethouder Maria Frenken-Ras in op de grote veranderingen binnen het sociale domein, waaronder het nemen van meer eigen verantwoordelijkheid en het aanspreken van het sociale netwerk. Deze ontwikkelingen staan ook wel bekend als De Kanteling.

Bestuurslid Jan Weijers van Stichting gemeenschapshuis Pestoeërskoel vertelt over de exploitatie van het gemeenschapshuis. Wil het gebouw in de toekomst een functie in de kern behouden, dan zal dat voor en door de inwoners gedragen moeten worden. Ten slotte behandelt Esther Geuting, directeur innovatie van de Stec Groep uit Arnhem, het levensloopbestendig maken van een woning in Leveroy en de maatregelen die daarvoor genomen kunnen worden.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en kunnen de aanwezigen het gesprek aangaan met de inleiders en met elkaar. De onderwerpen zijn zo actueel dat er een grote opkomst van de inwoners van Leveroy wordt verwacht. Aanvang 19.30 uur.

Bron: Gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie