De gemeente Nederweert wil als proeftuin dienen voor de dialoog over de veehouderij.
Wernink geen hoge pet van agrarische adviseurs op
Wethouder Renée Wernink (VVD) van Nederweert heeft daar concrete ideeën over. Dialoog veronderstelt een uitnodigende, open houding, zowel bij de agrarische ondernemers als bij de gemeente. Een andere cultuur. En ook een andere rol van de agrarische adviseur, waar ze niet echt een hoge pet van op heeft.
De gemeente Nederweert wil als proeftuin dienen voor de dialoog over de veehouderij. Wernink heeft daar concrete ideeën over. Dialoog veronderstelt een uitnodigende, open houding, zowel bij de agrarische ondernemers als bij de gemeente. Een andere cultuur. En ook een andere rol van de agrarische adviseur, waar Wernink niet echt een hoge pet van op heeft.
Nederweert huisvest relatief veel veehouderijen. Melkveebedrijven en ook varkens- en pluimveehouderijen. Geur en fijn stof zijn hot items in de gemeente. Wernink wil graag met groepjes ondernemers aan de slag om te zien of er door gezamenlijk optrekken winst valt te halen. “Nu houden de veehouders elkaar ook gevangen in de regelgeving, want als de ene investeert in het terugbrengen van ammoniak, fijn stof en geur, geeft dat de buurman de mogelijkheid om die ruimte weer op te vullen. Ik kan wettelijk zo’n vergunningaanvraag niet weigeren. Daarmee schieten we dus niet op, want de uitstoot moet juist als geheel omlaag.”
Tegelijkertijd wil de gemeente ook op het individuele niveau een andere, meer open werkwijze hanteren. “Niet langer afvinken maar samen in een vroeg stadium praten over plannen en kijken hoe we die ook in overleg met de buurt tot stand kunnen brengen, dat zie ik als de nieuwe manier van innoveren in de veehouderij.”
Zie voor het volledige artikel de site van de LLTB.
Er zijn nog geen reacties geplaatst