Dankzij de inzet van 160 vrijwilligers in onze gemeente kan er sneller hulp geboden worden aan mensen met hartcirculatieproblemen, maar uiteraard kunnen ze nog meer aanmeldingen gebruiken. Op dinsdag 25 juni om 19.30 uur vindt daarom een informatieavond plaats in de kerkelijke voorziening van Budschop aan het Rochusplein.
Hoe werkt het?
Wanneer een melding van een (mogelijke) reanimatie via 112 binnenkomt bij de Meldkamer Ambulancezorg, sturen zij niet alleen twee ambulances op pad, maar krijgen ook burgers die deel uitmaken van het netwerk Hart voor Nederweert een sms-bericht. Er worden altijd twee groepen ingeschakeld via de sms.
Een groep van burgers/vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen of werken, krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met de reanimatie. De andere groep ontvangt eerst een bericht om een nabije AED op te halen. Omdat een vrijwilliger altijd verhinderd kan zijn, krijgen uit beide hulpgroepen meerdere mensen tegelijkertijd een waarschuwing per sms.
AED-alert-systeem
De reanimatie en inzet van de AED blijven doorgaan totdat de ambulance is gearriveerd en de ambulanceverpleegkundigen de behandeling kunnen overnemen. Het sms-bericht dat de geregistreerde vrijwilligers ontvangen, wordt verzorgd via het zgn. AED-alert-systeem van de centrale meldkamer ambulance in Venlo. Dit systeem is een initiatief van de Regionale Ambulancevoorziening Limburg-Noord (RAVLN).
Cijfers
Op dit moment zijn zo’n 190 inwoners aangesloten als reanimator of het ophalen en gebruiken van een AED. In 2012 zijn er zes oproepen via sms gedaan. Drie keer vond daadwerkelijk een reanimatie en/of inzet van een AED plaats waardoor burgers door de Hart voor Nederweert-vrijwilligers zijn gered!
Locaties
In de gemeente Nederweert hangen nu 21 AED’s. Iedereen mag deze gebruiken, maar het is wel wenselijk dat er een cursus reanimatie gevolgd wordt. De defibrillatoren hangen in zilverkleurige of groene kasten. De AED’s zijn goed verspreid over de kernen van onze gemeente. Wil je ook meedoen aan dit levensreddende project of meer weten? Kom dan naar de informatieavond op dinsdag 25 juni in de kerkelijke voorziening aan het Rochusplein in Budschop. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. Je hebt wel een geldig legitimatiebewijs nodig als je je wilt registreren als vrijwilliger.
Voorwaarden
Om vrijwilliger te worden, geldt een aantal voorwaarden. Zo moet u minimaal achttien jaar of ouder zijn en in de gemeente Nederweert wonen of werken. Ook is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig certificaat basale reanimatie of basale reanimatie inclusief gebruik AED of bereid zijn deze diploma’s te halen. We willen er tevens op wijzen dat je je alleen kunt opgeven als je gezond bent en je zich zonder klachten fors in kunt spannen. Hulp bieden in een noodsituatie kan namelijk erg inspannend zijn. De algemene voorwaarden zijn te vinden op www.burgerhulpverleninglimburg.nl.
Voor meer informatie kunt u bellen met de heer G. Odekerken van het team Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer (0495) 677 111.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.