In deze rubriek geeft Daniëlle Knapen korte tips over geld en geldzaken. Daniëlle woont in Ospel en werkt sinds 2010 van huis uit als budgetcoach. Zij is de coach voor mensen die door omstandigheden het overzicht zijn kwijtgeraakt over hun financiële situatie. Daarnaast is Daniëlle actief met het ontwikkelen van lessen en workshops voor studenten.
Budgettip: “Controleer je huurverhoging”
Heb je een koophuis, dan loop je er tegenaan dat je huis in waarde daalt. Woon je gehuurd, kun je jaarlijks met een huurverhoging te maken krijgen. En zo is het ook altijd wat. Vandaag zoemen we in op de huurverhoging.
Eén keer per 12 maanden mag de verhuurder de huur verhogen, maximaal het wettelijke huurverhogingspercentage (door de regering bepaald). De verhuurder moet minimaal twee maanden vooraf een schriftelijk huurverhogingsvoorstel doen met daarin het percentage waarom het gaat, de oude en nieuwe huurprijs, de ingangsdatum en ook hoe je bezwaar kunt maken.
De jaarlijkse huurverhoging die ingaat op 1 juli 2013 is vastgesteld op 4 procent (2,5 procent inflatie + 1,5 procent). Tussen 2007 en 2012 hebben we qua huurverhoging alleen met de inflatie te maken gehad, nu dus daarbovenop nog een percentage. De 4 procent geldt alleen voor de inkomens tot en met 33.614 euro. Inkomens tussen 33.614 en 43.000 euro: 2,5 procent (inflatie) + een extra verhoging van 2 procent. Inkomens boven de 43.000 euro: 2,5 + 4 procent.
Meer dan dat mag dus niet. Minder, of zelfs geen verhoging, mag wel.
Met de huurverhogingscheck kun je controleren of jouw huurverhoging per 1 juli 2013 wettelijk is toegestaan: http://www.huurverhogingscheck.nl.
Meer weten over het werk van een budgetcoach, kijk dan eens op de website van Daniëlle Knapen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst