Skip to content

Wat willen PvdA, JAN, CDA en VVD met Nederweert

Redactie
17 juni 2013 | 14:40

Advertentie

Raadzaal beschouwingen nederweertOp woensdag 26 juni wordt de kadernota 2014-2017 behandeld tijdens een extra raadsvergadering.

De vier fracties geven dan hun mening over de inhoud door het houden van de algemene beschouwingen. Onderstaand vind je een samenvatting die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de fracties PvdA, JAN, CDA en VVD.

Gemeenteraad

PvdA
Drie jaar geleden waren de vooruitzichten somber; een crisis in het vooruitzicht en bezuinigingen in aantocht. Het Nederweerter coalitieakkoord was/is sober. Voor de PvdA hoeven er geen grote ambitieuze plannen ontwikkeld te worden. Als PvdA koesteren wij de schoonheid en rust van Nederweert. Als je nu terugkijkt, is er veel gerealiseerd. Maar we zijn er nog niet.

Wij streven naar een goede oplossing van de verbinding tussen de A2 en Someren/Helmond, met grote consequenties voor de huidige en mogelijke toekomstige direct omwonenden. Een zorgvuldige afweging van alle belangen van deze belangrijke beslissing voor Nederweert staat voorop. Daarnaast willen wij volop inzetten op de nieuwe taken die wij als gemeenten gaan krijgen op sociaal gebied. Er wordt straks van ons als gemeente Nederweert verwacht dat we meer gaan doen en vooral met kleinere budgetten dan daar nu voor staan. Een zware opgave die ook van u als burger het nodige zal vragen. Dat betekent vooral dat we het anders moeten gaan doen. Dat zijn de uitdagingen waar we voor staan en waar we als PvdA voor willen gaan.

JAN
Het college van B&W wekt in deze kadernota 2014-2017 de indruk dat zij haar ambities waar kan maken dankzij het vasthouden aan een gedegen financieel beleid. Is het wel werkelijk zo? Of draait het college hier om de hete brij heen? Concreet betekent dit dat er weer een nieuwe bezuinigingsronde moet gaan plaatsvinden en zelfs de mogelijkheid wordt bekeken van een OZB-verhoging of andere lokale heffingen.

De majeure projecten gaan de komende jaren een grote stempel drukken op de financiële huishouding van de gemeente Nederweert. De reserves die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd worden in grote mate aangesproken en de financiële risico’s worden steeds groter. De grondexploitaties, bedrijventerrein Pannenweg en de Randweg zijn grote risicodragers. Dit zijn echter alleen maar risico’s waar we in de gemeente zelf mee te maken hebben. Het risico van de rijksbezuinigingen zijn nóg groter, omdat we daardoor minder geld van het Rijk zullen krijgen en meer taken moeten gaan uitvoeren. Wij als JAN zetten er grote vraagtekens bij of Nederweert dit ambitieniveau financieel kan dragen.

CDA
Nederweert kiest er, juist in deze tijd, niet voor om achterover te gaan zitten, maar om door te pakken en proactief aan de slag te gaan. Uit de transformatie van de vijfhoek in Budschop, de Geenestraat, het horecaplein, de Brugstraat en Brug 15 blijkt wel dat Nederweert het waard is om te investeren. Er moeten belangrijke keuzes gemaakt worden: wel/niet participeren in projectlocatie Wijen, de Randweg en de invulling van de taken die de gemeente nog krijgt. Die uitdaging gaan we aan.

Het CDA streeft naar duidelijkheid, zodat er geanticipeerd kan worden op de komende veranderingen. Zelfwerk- en redzaamheid worden steeds belangrijker. Als CDA zijn wij trots op alle initiatieven, de sociale samenhang en de vele activiteiten die we als Nederweert kennen. Het is dan ook van belang dat Nederweert aansluit bij hetgeen er is en wat er leeft, dan blijven we de vitale en leefbare gemeente die we zijn!

VVD
Op 26 juni wordt de kadernota 2014-2017 behandeld. De laatste tussenrapportage voor de verkiezingen. Deze coalitie heeft steeds getracht rekening te houden met de financiële crisis. Uitgangspunt was dat plannen die gereed lagen werden uitgevoerd en dat er terughoudend werd omgegaan met het maken van nieuwe plannen. U hebt dit kunnen zien aan de vele projecten in Nederweert die zijn uitgevoerd of in uitvoering zijn, dat we ons hieraan hebben gehouden. Wat iedereen heeft verrast, is de lengte en diepte van de crisis. De situatie is dat we veel taken krijgen toegeschoven zonder of met weinig budget. Het vraagt veel inventiviteit en creativiteit om het dienstenniveau op peil te houden.

Om een financieel gezonde gemeente te blijven, vinden wij dat het nodig is dat onze bedrijvigheid en werkgelegenheid op peil blijft. Om dit te realiseren, zullen wij jongeren moeten verleiden om in Nederweert te komen wonen, werken en recreëren. Wij vinden nog steeds dat de woonlasten gekoppeld dienen te worden aan het dienstenniveau. Verder dienen wij er zorg voor te dragen dat het vestigingsklimaat ook economisch interessant blijft.

De complete teksten van alle vier de partijen vind je hier.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie