Skip to content

Glasvezel moet nutsvoorziening voor iedereen worden!

Redactie
18 juni 2013 | 21:29

Advertentie

Aanbieden Petitie glasvezel buitengebiedDinsdagavond 18 juni jongstleden heeft de initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert een petitie aangeboden aan het college van B&W en de gemeenteraad.

De initiatiefgroep is van mening en heeft de overtuiging dat Glasvezel een nutsvoorziening is die voor iedereen beschikbaar moet zijn. De gemeenteraad van Nederweert heeft het college de opdracht gegeven om nader te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om glasvezel verder te leggen dan alleen de huidige aangewezen gebieden.

Waarom dit initiatief?

  • De ontwikkelingen op het gebied van informatie en communicatie technologie zijn enorm en gaan razendsnel verder.
  • Om van dienstverlening via het internet gebruik te kunnen maken is een betrouwbare verbinding met voldoende bandbreedte een vereiste.
  • Glasvezel is op dit moment de enige betrouwbare manier om iedereen van de vereiste bandbreedte te kunnen voorzien, nu en in de toekomst.
  • De huidige infrastructuur in het buitengebied voldoet niet. Dit is gedurende de inventarisatie duidelijk gemaakt door diverse inwoners van Nederweert.
  • Meer dan 25% van de inwoners van Nederweert wordt gewoonweg buitengesloten door de marktpartijen terwijl het animo het grootst is vanwege hun beroerde situatie.

Waarom noodzakelijk voor iedereen?

1. Maatschappelijk belang, leefbaarheid

  • Zorg: Het op een kosten effectieve en efficiënte wijze zorg te verlenen rekening houdend met gewijzigd beleid vanuit de centrale overheid zoals de 3 decentralisaties.
  • Zelfstandig wonen: Dienstverlening en informatieverstrekking wordt meer en meer op basis van ICT vormgegeven door bedrijven alsook instellingen. Communicatie op afstand tussen mensen wordt mogelijk gemaakt en dit kan en zal dan ook bijdragen in het voorkomen dat mensen in een isolement geraken en de leefbaarheid bevorderen.
  • Werk&Wonen Om te voorkomen dat jongeren vertrekken en de ouderen achterblijven is een goed voorzieningen nivo van belang om bijvoorbeeld thuiswerkers te kunnen binden. Ganzedijk te Groningen is hierin een voorbeeld. Hiernaast dat (boeren)bedrijven meer en meer applicaties via het internet gebruiken zoals financiële administraties, besturing van klimaatcontrolesystemen en voederinstallaties, alsook de koppeling tussen meerdere vestigingen. Ook dit vergt stabiele en steeds snellere verbindingen.
  • Onderwijs: Leren op afstand ongeacht plaats en tijd neemt toe qua aanbod. Om de jeugd geïnteresseerd houden te wonen en werken in Nederweert zullen de voorzieningen op nivo moeten zijn.

2. Gemeentelijke belangen

  • Aantrekkelijkheid van Nederweert voor bedrijven en (potentiële) medewerkers rekening houden met de mogelijkheden voor thuiswerk
  • Aantrekkelijkheid van Nederweert om te wonen als plattelandsgemeente
  • Glasvezel kan als een katalysator werken om de ambities gesteld in visie 2020 mogelijk te maken met betrekking de besturingsfilosofie alsook andere gestelde doelen zoals de groeiambities.

Waarom dit niet aan marktpartijen overlaten?

  • Marktpartijen kijken naar het economisch belang op korte termijn,
  • Snel de krenten uit de pap per gemeente en hiermee maximaal rendement behalen.
  • Wij zullen ze moeten overtuigen dat ze ook een maatschappelijk belang hebben en ze aan tafel moeten halen.

De Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert heeft het college van B&W en de gemeenteraad verzocht Nederweert de mogelijkheden voor realisatie van glasvezel buiten de beglaasde kern te onderzoeken en alle mogelijkheden ter hand te nemen. Deze petitie vertegenwoordigd meer dan 60% van alle inwoners en op dit moment bijna 1050 adressen van het buiten (glasvezel) gebied van Nederweert.

Mocht je de initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert willen bereiken of wil je je alsnog aanmelden dan zijn ze nog bereikbaar op glasvezelbuitengebied@gmail.com.

Advertentie

10 Reacties

  1. Wij wonen zelfs binnen de bebouwde kom, ook hier ligt in Nederweert geen glasvezel………………!!

  2. @Bart
    Maar jij hebt wel kabel.
    Hier ligt nog een eeuwenoude telefoon kabel.
    Download snelheid 2,7 Mbit/s

  3. Maaike hang dich ein sjottel aane mooôr dan kinste auw den hieëlen daag sjette huur !!!

  4. Die hangt er al. Anders kunnen we geen soaps kijken natuurlijk 😛

  5. Oh dan…..dan kunste sjette :p

  6. 2 jaar verder en het nog steeds geen informatie over de situatie….
    schiet lekker op… net zoals die film die er 9 uur over deed om te downloaden…

  7. Weer een half jaar verder, nog steeds doodse stilte over glasvezel (en nee 4G voor het buitengebied van KPN kan ook niet)

    Beste Nederweert, doen wij in het buitengebied ook nog mee of zijn we alleen maar goed om belasting te betalen en nooit wat terug te krijgen?
    Ik krijg via internet mijn wisselende rooster binnen, zelfs dat binnen krijgen lukte van de week niet eens.
    Ik wil ook wel in de bijstand gaan hangen als jullie dat beter uit komt. (grapje)

  8. Buitengebied is alleen goed om offers te brengen voor nutteloze randweg en kanaalzone oftewel hondenuitlaatplaats. Er ligt toch al park aan overkant kanaal in Budschop en tjongejonge….wat een publiekstrekker. Investeer maar in horecaplein en mooi winkelcentrum. Wat heeft onze wethouder toch een geweldige visie!

  9. Het word nu zaak om iedereen in het buitengebied over te halen te tekenen voor de glasvezel


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie