Skip to content

Pater Sjaak Kuepers 50 jaar Priester

Redactie
19 juni 2013 | 16:19

Advertentie

Sjaak KuepersDe van oorsprong Nederweertse priester Sjaak Kuepers, heeft op 3 februari 2013 op Taiwan (zijn werkplek) zijn 50-jarig priesterfeest gevierd. Hij komt begin juli naar Nederland om dit heuglijke feit met zijn congregatie, zijn familie en zijn “thuisparochie” in Budschop te vieren.

Wie is Pater Kuepers eigenlijk?
Pater Sjaak Kuepers – geboren in 1937 op Budschop als de oudste zoon van Harrie Kuepers en Maria Wetemans – groeide op gedurende de tweede wereldoorlog. In 1940 volgde zijn eerste vlucht naar Someren-Heide en daarna nog een tweede evacuatie over de kanaal naar Boeket. Na zes jaar onderwijs op de lagere school Sint Lambertus, bezocht hij in 1950 het eerste jaar van de, toen pas geopende, Mulo te Nederweert. Omdat bleek dat hij goed kon leren liet zijn vader hem met tegenzin – op aanraden van de kapelaan – verder studeren aan het Bisschoppelijk College te Weert, ofschoon hij hard nodig was op de boerderij. Destijds bezochten aanstaande priesters het gymnasium. De mensen dachten dat hij priester zou worden, maar hij verzette zich daar tegen, omdat hij nog geen roeping daartoe voelde. Na het Gymnasium ging hij Natuurkunde studeren aan de universiteit van Utrecht. Op het eind van het eerste trimester – begin december – toen hij zich moest concentreren op zijn examens, kreeg hij sterk het gevoel dat hij toch priester moest worden. Daarop ging Sjaak naar Rolduc voor twee jaar filosofiestudie. Daarna sloot hij zich aan bij de missiecongregatie van de paters van het Goddelijk Woord van Steijl (SVD). Eerst een jaar noviciaat in Kalmthout bij Antwerpen en daarna vier jaar theologie in Teteringen bij Breda.

Na de priesterwijding op 3 februari 1963 werd Pater Kuepers voorbestemd om in Nederland te werken voor de begeleiding van missionarissen in de missie. Eerst had hij nog een pastoraal trainingsjaar in Washington. Teruggekomen bleek al gauw dat er anderen – met meer ervaring – waren, die de zorg voor de overzeese missionarissen op zich konden nemen. Om die reden kon Sjaak missietheologie gaan studeren in Nijmegen. In 1967 vroeg hij aan om een paar jaar echte missie-ervaring op te doen in Taiwan. In 1973 kwam hij daarvan terug, schreef zijn doctoraal scriptie en promoveerde in Nijmegen in 1974 op een proefschrift over de missie in China van vóór 1900 en over de Bokseropstand aldaar. (China und die katholische Mission in Süd-Shantung 1882-1900. Die Geschichte einer Konfrontation.)

Doordat toen de grootseminaries van de congregaties samengevoegd werden aan de universiteit van Tilburg hoefde hij niet in Nederland te blijven voor de opleiding van de eigen seminaristen, maar was vrij om terug te gaan naar de missie in Taiwan, waar hij bijna 50 jaar gebleven is. In Taiwan werkte Sjaak eerst enkele jaren in een parochie in Taipei en later was hij werkzaam aan de Katholieke Universiteit Fu Jen, in bestuursfuncties en als leraar. In de negentiger jaren was Pater Kuepers overste van de Chinese Provincie, verantwoordelijk voor SVD-missionarissen in Taiwan, Hong Kong en het vaste land van China. Na 2000 ging Sjaak acht jaar naar Peking in China, waar hij onderzoek deed naar de vroege geschiedenis van de universiteit en tegelijkertijd zocht hij jonge mensen om als missionaris te gaan werken. Verder publiceerde hij een studieboek in het Chinees over de theologie van de missie, want er is nog niet veel theologische literatuur in China.

Nu – met pensioen – is hij toch nog parttime werkzaam aan de universiteit in Taipei en wel in het onderwijs, namelijk met een cursus over de geschiedenis van de Kerk in China en hij geeft cursus over het tegenwoordige missiewerk. Missie was vroeger mensen onderrichten, dopen en een christelijke gemeenschap opbouwen. Tegenwoordig is missie veel breder: Enerzijds de christelijke gemeenschap te enthousiasmeren en zorg te dragen voor de mensen met hun problemen in hun eigen omgeving. Anderzijds door, met een voorbeeldig gemeenschapsleven, een boodschap af te geven, om de maatschappij te stimuleren tot een betere samenleving en tevens een waardensysteem aan te bieden waar de zorg voor de mens centraal staat. Verder is Sjaak Kuepers nog verantwoordelijk voor de vorming van enkele jonge mensen om in de toekomst missiewerk te gaan verrichten.

Op zondag 7 juli, om 11.00 uur, zal er een plechtige Eucharistieviering zijn in de kerk te Budschop ter gelegenheid van het 50-jarig priesterfeest van Pater Sjaak Kuepers. Aansluitend is er gelegenheid hem te feliciteren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie