Ook dit jaar bloeien er weer prachtige bloemrijke akkerranden op verschillende plaatsen in het buitengebied van Nederweert. Reden voor de gemeente om het aantal locaties in 2014 verder proberen uit te breiden.
Voor het derde keer op rij worden in Nederweert akkerranden ingezaaid met een fleurig bloemenmengsel. Het inzaaien maakt deel uit van het project ‘Eenjarige Bloemrijke Akkerranden Hoge Dunk’. Agrariërs kunnen subsidie krijgen voor het inzaaien. Het geeft een prachtig aanzicht!
Bloemrijke akkerranden
Dit jaar is een nieuw mengsel gebruikt. De samenstelling garandeert een lange bloeiperiode. Als eerste bloeien klaprozen, korenbloemen, gipskruid, boekweit en facelia. De paarsbloeiende facelia wordt ook wel “bijenbrood” genoemd vanwege de grote aantrekkingskracht op honingbijen. Later bloeien o.a. chrysanten, cosmea en luzerne.
Agrariërs die interesse of vragen hebben over het project bloemrijke akkerranden of vrijwilligers die iets willen betekenen in de realisatie hiervan kunen contact op nemen Joyce Dirkx of Bram Thijssen van de gemeente Nederweert.
3 Reacties
Wat een mooi initiatief, mooi voor de wandelaars en fietsers en goed voor de vogels, insecten en vlinders.
De bloemrijke akkerranden zijn nutteloos voor de natuur. Wel hebben ze nut voor de portemonnee van de agrarische ondernemer, overigens ten koste van de gemeentelijke kas en van de belastingbetaler. De wandelaar en de fietser zouden meer zijn gebaat bij minder stank en minder van die gigantische stallencomplexen. De gemeente kan, als ze wat wil doen aan de natuur en het landschap het geld vele malen beter besteden. Het hoeft voor de gemeente zelfs niets te kosten. Een beter ruimtelijke ordeningsbeleid en milieubeleid zet meer zoden aan de dijk als het gaat om een aantrekkelijk landschap en kansen voor de natuur.
Er is al langere tijd een discussie over het nut van agrarisch natuurbeheer waarvan de bloemrijke akkerranden onderdeel uitmaken. Een paar maanden geleden kwam onderzoeker Kleijn van de Wageningen Universiteit met een soort eindconclusie. Hieronder de conclusie voor pakketten gericht op planten.
“De botanische pakketten kunnen wat Kleijn betreft worden afgeschaft. “Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze vorm van agrarisch natuurbeheer niet effectief is.” Dat geldt ook voor de landschapspakketten. “Instandhouding of aanleg van half-natuurlijke landschapselementen leidt weliswaar tot aantrekkelijker landschappen, maar leidt zelden tot een verbetering van de leefomgeving van de meest kwetsbare soorten van het boerenland.” Effectief agrarisch natuurbeheer is volgens Kleijn uitsluitend mogelijk als dit instrument wordt ingezet in kerngebieden waarin de abiotische randvoorwaarden geschikt gemaakt worden of al geschikt zijn en waar nog hoge aantallen van de doelsoorten voorkomen.”
Helemaal stoppen met agrarisch natuurbeheer zou alleen enigermate nadelig zijn voor weidevogels (zijn in Nederweert al nagenoeg uitgestorven), hamsters in Zuid Limburg en grauwe kiekendieven in de Groningse akkerbouwgebieden.
Voor wie zelf het hele verhaal wil lezen, hier de link http://www.wageningenur.nl/en/show/Agrarisch-natuurbeheer-is-in-zijn-huidige-vorm-weinig-effectief.htm
Nou ik geniet elke dag van de bloeiende wegbermen.het wordt ieder jaar beter.Alleen het maaien is niet zoals ik het zou willen.b.v. Bij v.d.Broek in de Houtsberg zag ik een paar jaar gelden de breedblaadige wespenorchis.staan.Was heel benieuwd hoe ze er bloeiend uit zouden zien.Maar nee hoor daar kregen ze de kans niet voor.Twee jaar geleden Kwam ik er langs tijdens het maaien en smeekte de maaiers er een paar te laten staan.Maar nee hoor roef weg er mee.Gelukkig hebben ze dit jaar al heel vroeg gemaaid en was de natuur wat later.Dus staat er nog een overeind.Hoop hem te zien bloeien.