Skip to content

Monument van de agrarische geschiedenis

Redactie
27 augustus 2013 | 11:12

Advertentie

boerenbondEen grote uitslaande brand legde op 25 augustus het oude gebouw van de Boerenbond in de as. Daarmee moet dit monument van de Nederweerter agrarische geschiedenis waarschijnlijk als verloren worden beschouwd.

Wie zich verdiepen wil in de geschiedenis van het gebouw en de historie van de Nederweerter boerenorganisaties, wordt op zijn wenken bediend. Frits Knapen, oud-zaakvoerder van de Boerenbond en bestuurslid van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert, schreef in 1997 het boek “Honderd jaar boerenkracht”. Daarin lezen we dat het nu afgebrande gebouw op Staat een ontwerp was van de bekende architect Wagemans uit Roggel, waarvoor een vergelijkbaar complex uit Lent bij Nijmegen model heeft gestaan. Het gebouw werd gerealiseerd door de niet minder bekende aannemers Alex en Guul Linsen. Er waren 311.800 bakstenen nodig voor de realisatie en een metselaar verdiende toen 38 cent per uur.

De officiële opening van kantoor (met de toen uiterst moderne centrale cokesverwarming, magazijnen, maalderij en mengerij) vond plaats op 8 juli 1937. In de kunstmestloods werd een koffietafel gehouden waar twee ‘nette maedjes’, Door van Hulsen (dochter van de ondervoorzitter) en Leen Steuten (nichtje van de zaakvoerder), een versje declameerden.

In die jaren stond de binnenplaats constant vol met boerenkarren die beladen moesten worden. Tijdens het uitschrijven van de leveringsbonnen kregen de boeren en knechten ruimschoots de tijd om hun pijp te stoppen. op het kantoor stond altijd een pak Douwe Egberts of Heerenbaai-tabak klaar om lekker te kunnen ‘paven’.

Na 76 jaar is er een roemloos einde gekomen aan dit monument van de Nederweerter agrarische geschiedenis. Maar dankzij mensen als Frits Knapen en Jef Kirkels ligt de geschiedenis van de Boerenbond in woord en beeld voor altijd vastgelegd voor het nageslacht.

Fotobijschrift: Bedrijvigheid op de binnenplaats van de Boerenbond in het begin van de jaren vijftig. Paardentractie en gemotoriseerd vervoer zijn nog beide in gebruik. Foto: Jef Kirkels, archief Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

©Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie