Een grote uitslaande brand legde op 25 augustus het oude gebouw van de Boerenbond in de as. Daarmee moet dit monument van de Nederweerter agrarische geschiedenis waarschijnlijk als verloren worden beschouwd.
Wie zich verdiepen wil in de geschiedenis van het gebouw en de historie van de Nederweerter boerenorganisaties, wordt op zijn wenken bediend. Frits Knapen, oud-zaakvoerder van de Boerenbond en bestuurslid van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert, schreef in 1997 het boek “Honderd jaar boerenkracht”. Daarin lezen we dat het nu afgebrande gebouw op Staat een ontwerp was van de bekende architect Wagemans uit Roggel, waarvoor een vergelijkbaar complex uit Lent bij Nijmegen model heeft gestaan. Het gebouw werd gerealiseerd door de niet minder bekende aannemers Alex en Guul Linsen. Er waren 311.800 bakstenen nodig voor de realisatie en een metselaar verdiende toen 38 cent per uur.
De officiële opening van kantoor (met de toen uiterst moderne centrale cokesverwarming, magazijnen, maalderij en mengerij) vond plaats op 8 juli 1937. In de kunstmestloods werd een koffietafel gehouden waar twee ‘nette maedjes’, Door van Hulsen (dochter van de ondervoorzitter) en Leen Steuten (nichtje van de zaakvoerder), een versje declameerden.
In die jaren stond de binnenplaats constant vol met boerenkarren die beladen moesten worden. Tijdens het uitschrijven van de leveringsbonnen kregen de boeren en knechten ruimschoots de tijd om hun pijp te stoppen. op het kantoor stond altijd een pak Douwe Egberts of Heerenbaai-tabak klaar om lekker te kunnen ‘paven’.
Na 76 jaar is er een roemloos einde gekomen aan dit monument van de Nederweerter agrarische geschiedenis. Maar dankzij mensen als Frits Knapen en Jef Kirkels ligt de geschiedenis van de Boerenbond in woord en beeld voor altijd vastgelegd voor het nageslacht.
Fotobijschrift: Bedrijvigheid op de binnenplaats van de Boerenbond in het begin van de jaren vijftig. Paardentractie en gemotoriseerd vervoer zijn nog beide in gebruik. Foto: Jef Kirkels, archief Stichting Geschiedschrijving Nederweert.
©Alfons Bruekers
Er zijn nog geen reacties geplaatst.