Skip to content

D’Indj en Doospel, die twee kernen waar altijd alles goed ging…

22 september 2013 | 21:29

SiesHeb ik toch echt altijd gedacht dat in D’ Indj en ook Doospel altijd alles beter was, bijna zoals de Duitsers altijd zeggen bei uns in der Heimat ist alles schöner und großer. Maar ook daar begin ik langzaam aan twijfels aan te krijgen. Wat is er toch met iedereen aan de hand en dan bedoel ik niet alleen die mensen daar boven de rivieren, daar in Den Haag, waar Mackus geregeld zijn oor te luister legt.

De afgelopen weken is er weer veel gebeurd, de eerste Prinsjesdag van onze Koning Willem – Alexander en niet te vergeten koningin Maxima. Ik vond dat hij het goed deed, beetje zenuwachtig, maar niet die bekakte stem en gewoon zoals wij zijn. Helaas was de boodschap minder goed. Vooral de gezinnen met een zeg 1,5 modaal inkomen worden weer flink in hun ziel (lees portemonnee) geraakt.

Bezorgde moeders/vaders van Eind en Ospel

Maar niet alleen vanuit Den Haag worden de ouders geraakt, de ouders uit Eind en Ospel en in mindere mate Budschop (want daar mogen ze blijven zitten, toch ook eens leuk dat zitten blijven). De ouders zijn bezorgd, nee in opstand zelfs. Er moesten zelfs vragen gesteld worden in verschillende thema-, raadsvergaderingen en via de zogenaamde art. 41 weg. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, moest er zelfs een informatieavond komen. Wel goed voor wethouder Frenken die kwam deze laatste zomerdagen naar de ouders toe om zo de onrust weg te nemen. Op één en dezelfde avond ging zij vliegensvlug van Ospel naar Eind om toch vooral op beide plaatsen het gemeentegeluid te laten horen. Daar waar in Ospel met weemoed terug gedacht werd aan de tijd van Mart van de Mortel, was het in Eind toch nog niet eens zo slecht. Natuurlijk moeten we gaan voor een presentatiecursus en een make over zou ook niet misstaan, maar we moeten ook eerlijk zijn, in Eind deed ze het zo slecht nog niet. Al ging dit ook op het conto van de directrice, bestuurder Meerderweert en een heel batterij aan interessante mensen. De aanwezige ouders dachten dat het toch allemaal nog niet zo slecht was deze avond en vol vertrouwen werd de avond met applaus afgesloten. In Ospel was het wat langer onrustig, maar daar werden de geledingen gesloten na een nachtje slapen.

Wat schetste dan ook de verbazing van Sies, na toch zeker al zijn contacten te hebben gesproken en alle social media van Nederweert te hebben gevolgd. Er is een nieuwe groep opgestaan; “De Bezorgde vaders of moeders? van Eind” zijn opgestaan en hebben zich bij Nederweert24 gemeld, want als je daar niet gestaan hebt, dan tel je niet mee tegenwoordig.

Wat is er aan de hand, de ouders zijn niet alleen bezorgd over de huisvesting in Weert (worden we dan toch al opgeslokt door onze grote broer?), maar ook over het vervoer er naar toe, er is nl. maar één leerkracht per bus en dat, dat kan echt niet. Dat brengt de veiligheid in het geding. Daarnaast moeten ze ook nog eens eerder opstaan, zijn ze later thuis en moeten ze daar blijven. Dus een jaar niet onder moeders rok, maar aan de broek van Meester Paul of een van de andere leraren van de 2sprong.

Maar ondanks het lege nestsyndroom van de moeders, is daar best nog overheen te komen. Het gaat eigenlijk om iets heel anders, iets heel bekends in deze tijd. Wat zul je denken. Nou, dat de ouders zich niet gehoord voelen. Dat is het eigenlijke probleem. Alles is in de vakantie bedacht en besloten en tja nee ze hadden toch echt mee willen denken. Nou ouders, meedenken mogen jullie, maar welke oplossing hebben jullie dan. Moeten wij als burgers van de gemeente Nederweert het bestuur maar gewoon geld aan noodgebouwen per kern uit laten geven? Prima hoor, weten we zeker dat de ozb omhoog gaat. Een andere oplossing die er nog is, is voor de leerlingen van Eind om naar Ospel, Leveroy, en Nederweert te gaan en voor Ospel om naar Budschop, Nederweert en Leveroy te gaan. Als burger, die op de centjes let, zeg ik dan wel tegen de gemeente en ik weet zeker met mij vele anderen, hé die in Eind en Ospel doen het goed zeg. Die gaan nu al met gemak naar verschillende plekken om de kinderen af te leveren voor het nodige onderwijs. De eerste bezuiniging voor Nederweert kan gevonden worden in het afschaffen van scholen. Er kan met gemak van drie c.q. vier scholen naar één grote school gegaan worden. Pak gewoon al die leerlingen samen en maak voor Ospel, Budschop en Eind een nieuwe brede school, Leveroy mag kiezen meedoen of de overlopers van de 2sprong opnemen. De plek is ook niet zo moeilijk, er is er nl. weer net een vrij gekomen; op Budschop bij de begraafplaats, daar waar het crematorium zou komen, dat gaat nl. ook al niet door.

Verlaten de ratten het zinkende schip of gaat Eind en straks ook Ospel er samen de schouders onder zetten om zo voor een goede toekomst voor D’ Indj (en straks Ospel) te zorgen. Dorpen met een nieuwe school die geheel voldoet aan de eisen van nu en voor de toekomst, die weer trots zijn op hun afkomst en vooral op die samenhang waar beide dorpen toch zo bekend om staan.

Dus kijk niet naar de problemen, maar kijk naar de toekomst en de mogelijkheden die dit geeft!

Lees hier alle berichten van Sies.

sies handtekening

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet_gezocht
Heb jij iets gezien?
18 oktober 2024 | 22:57
Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30

Advertentie