Skip to content

Nieuws uit Den Haag over buitengebied Nederweert

24 september 2013 | 16:12

Infoavond Dialoog Duurzaam BuitengebiedIn juni van dit jaar heeft de staatssecretaris van landbouw, mw. Dijksma, een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij het kabinetsstandpunt verwoordt m.b.t. de intensieve veehouderij. In het kort refereert zij aan de recente onderzoeken en adviezen van o.a. de gezondheidsraad.

Mw. Dijksma geeft aan dat de veehouderij, in bepaalde gebieden, haar grenzen bereikt heeft en dat in veerijke gebieden sprake is van overbelasting. Zij stelt dat voor deze gebieden met voorrang een oplossing moet worden gezocht!

INGEZONDEN BRIEF:
Stichting Leefbaar Buitengebeid Nederweert

Samengevat: het kabinet acht het noodzakelijk dat er regionaal en lokaal grenzen aan de groei van de veehouderij worden gesteld.

Tegen deze achtergrond is al een wettelijk kader dat gemeenten en provincie de mogelijkheid biedt om maatregelen te nemen. In de toekomst zal dit verder uitgebreid worden.

Dit kan door:

  • Maximeren van de totale omvang van de veehouderij in bepaalde gebieden.
  • Maximeren van de veehouderij-intensiteit in een gebied.
  • Begrenzing van een bouwblok.
  • Maatregelen m.b.t. uitstoot (geur, fijnstof e.d.)

Het kabinetsstandpunt, zoals in deze brief verwoord, biedt Nederweert uitgelezen mogelijkheden om actief de intensieve veehouderij te “sturen” en waar nodig in te grijpen. De huidige wethouder, mw. Werninck, heeft steeds aangehaald dat de gemeente geen handvaten heeft om daadwerkelijk maatregelen te nemen. Voorstellen en vragen om initiatieven te nemen om de leefbaarheid in het buitengebied te verbeteren (door o.a. strakkere regels te stellen m.b.t. het aantal dieren en oppervlakte bouwblok) heeft zij altijd afgedaan met de woorden: ”Ik zou wel willen, maar wij zijn gebonden aan de landelijke regelgeving”.
Dat wethouder Werninck, naar aanleiding van genoemde brief, niet voornemens is om haar beleid te wijzigen blijkt uit de reactie, die door de gemeente is gegeven. Hierin wordt gesteld dat ‘de lokale overheid geen verplichting heeft om…………’

Uit bovenstaande blijkt dat wethouder Werninck in haar beleid m.b.t. het buitengebied veelal maar naar één kant een luisterend oor heeft gehad. In het Weekblad voor Nederweert van 22 aug j.l. wordt bovenstaande nog eens bevestigd. Nu het afscheid van deze wethouder nadert zegt zij zelf dat “……en begrip heb voor de belangen van de ondernemer. Door te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen……..communicatie met partijen aan te gaan en soepel vergunningen te verstrekken…….”.

Een stukje verderop lezen we: “De agrarische sector draagt zij een warm hart toe. Het proces begint met de vraag: willen we dit bedrijf in die omgeving en zo ja, hoe kunnen we dit realiseren? De bestemmingsplanpuriteinen ten spijt, richt zij zich met haar ambtenaren op wat mogelijk is, in plaats van wat niet mogelijk is”. Was het niet deze wethouder die steeds geroepen heeft dat Nederweert trots kon zijn op het ‘bestemmingsplan buitengebied?’. Na ruim 7 jaar komt de waarheid dan aan het licht: Wethouder Werninck heeft, wat het buitengebied betreft, 7 jaar lang in hoofdzaak naar de agrarische sector gekeken en geluisterd.

Gevolgen:

  • Een groot deel van het Nederweertse buitengebied overvol met stallen.
  • Zeer ongezond buitengebied.
  • Slechte leefbaarheid in het buitengebied.
  • Een grote groep diep teleurgestelde burgers, die geen vertrouwen meer in de politiek heeft.

Reactie: info@leefbaarbuitengebiednederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie