Noodhuisvesting voor basisschool De Tweesprong in Nederweert-Eind en vervangende schoolunits voor basisschool De Schrank in Ospel kosten niet zoveel als vervoer van de schooljeugd per bus naar Weert. De kosten van noodhuisvesting bij De Tweesprong zijn berekend op 248.000 euro. Aan de hand van dit bedrag zijn de kosten van schoolunits bij De Schrank geschat op 643.000 euro. De vervoerskosten van beide scholen naar Weert zullen een bedrag van 216.000 euro vergen.
Vervoer goedkoper dan noodhuisvesting
Dit antwoorden B. en W. op schriftelijke vragen van het CDA-raadslid mevrouw J. Tullemans-Geuns. Zij had zich afgevraagd waarom de gemeente melding maakt van de verhuizing van de basisscholen in Eind en Ospel, terwijl de gemeenteraad nog een besluit moet nemen over nieuwbouwplannen van de twee scholen. Mevrouw Tullemans vraagt of de bedragen die de gemeente nu noemt, vooruit lopen op het krediet, dat de raad nog moet vaststellen. Is uitvoering voorbehouden aan het college van B. en W., zo vraagt zij. Dat laatste is helemaal juist, aldus B. en W.
Het CDA-raadslid wilde weten of de gemeente alleen heeft gekeken naar het kostenaspect of dat ook onderwijskundige belangen hebben meegewogen. Een volgende vraag was in hoeverre ouders, medezeggenschapsraad en andere geledingen van de basisscholen zijn meegenomen. B. en W. antwoorden dat ook is gekeken naar de onderwijskundige belangen. ”Vooral naar het belang om de vervangende huisvesting van een school (uit organisatorisch oogpunt) niet te veel te verdelen over verschillende locaties.” Daarnaast stellen B. en W. dat permanente huisvesting in de basis beter is geëquipeerd voor onderwijs dan tijdelijke schoolunits. Dat neemt niet weg dat het kostenaspect van doorslaggevende betekenis is geweest bij de beoordeling van de meest gewenste optie.
Volgens B. en W. is het schoolbestuur verantwoordelijk voor de communicatie met de MR, de ouders en andere geledingen binnen de basisscholen. Van het schoolbestuur heeft het college begrepen dat dit op zorgvuldige wijze is gebeurd. De gemeente heeft rekening gehouden met het tijdelijk gebruik van de leeg gekomen school in Ospel-Dijk. Het tijdelijk behoud van het gebouw weegt volgens B. en W. niet op tegen het belang om het schoolgebouw te verkopen aan een partij die voor de lange termijn bijdraagt aan de leefbaarheid in het dorp
2 Reacties
het is wel erg dat geld weer boven het welzijn van het kind gaat
Het verhaal zo is duidelijk en ik weet zeker datonze kinderen een toptijd in weert zullen hebben, maar meerderweert kan nog meer vertellen want ze zeggen niks, helemaal niks