“Mevrouw, mag ik een testje bij u doen?“, is een opmerking die ik vaak hoor. Laatst zei een vader tegen mij “Op internet zijn honderden gratis testen, waarom zou ik er dan voor betalen?”
Zelf ben ik geen groot voorstander van testen afnemen. Maar ik zal niet ontkennen dat het wel een aardig hulpmiddel is om snel in gesprek te komen met iemand en tot de kern door te dringen. Testen hebben als doel gedrag te voorspellen.
Wat is dan het verschil tussen een betaalde en gratis test?
Aan jongeren die ik begeleid bij hun studiekeuze stel ik meestal de vraag “Ben je tevreden als je een 9 hebt voor je proefwerk?“. Ze knikken dan meestal heftig ja met hun hoofd en kijken mij dan tevreden aan. Vervolgens maak ik mijn zin af en zeg “9 op de 100”. Tja, die zagen ze niet aankomen. Snel omgerekend hebben ze dan een 0.09, met deze kennis is het gevoel direct anders. Dat is het verschil tussen een betaalde test en een gratis test.
Een gratis test wordt nergens mee vergeleken, is niet genormeerd zoals ze dat in vaktermen noemen. Je wordt eigenlijk vergeleken met jezelf. Of misschien de mensen die toevallig die test ook op internet hebben ingevuld. Bij een betaalde test word je vergeleken met een bepaalde doelgroep. Dat kan zijn een groep 16 jarige jongens, als jij daartoe behoort.
Een test voorspelt gedrag, maar tijdens het invullen van een test kunnen allerlei oorzaken de uitslag beïnvloeden. Het is belangrijk om een test niet klakkeloos als feit aan te nemen. Onlangs moest mijn zoon op school een test invullen, hij was heel erg strategisch bezig om tot een bepaalde uitslag te komen. Ook vond hij sommige woorden moeilijke, begreep ze niet, maar vulde toch wat in. Tja, hoe betrouwbaar zou zijn uitslag geweest zijn?
In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan.
Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris.
Er zijn nog geen reacties geplaatst