Skip to content

Informatieavond invoering reclamebelasting

Redactie
15 november 2013 | 11:19

Advertentie

Pile of euro currency banknotes background

Het Centrummanagement Nederweert heeft een aantal taken en doelstellingen voor ogen. Voor de realisatie en bekostiging daarvan heeft de Stichting Centrummanagement aan de gemeente Nederweert verzocht een reclamebelasting in het leven te roepen. Ter voorbereiding op de besluitvorming in de gemeenteraad organiseert de stichting op donderdag 21 november een bijeenkomst in het gemeentehuis van Nederweert, om 19.30 uur. Deze bijeenkomst is voor ondernemers uit horeca, detailhandel en dienstverlening.

De Stichting Centrummanagement werd in 2010 opgericht. Het hoofddoel van de stichting is het stimuleren van het lokale ondernemersklimaat. Om dit concreet handen en voeten te geven werd in 2012 een Centrummanager aangesteld. De gemeenteraad verstrekte voor het centrummanagement een budget van € 105.000,- voor de duur van drie jaren.

Inkomstenbron
Inmiddels is een aantal doelstellingen gerealiseerd. Om ook voor de lange termijn de taken te kunnen uitvoeren, is er echter een structurele vorm van inkomsten nodig. Tot op heden fungeerde de contributie van het lidmaatschap van de Ondernemersvereniging als inkomstenbron voor de bekostiging van acties en promotionele activiteiten. Het Centrummanagement geeft echter de voorkeur aan de heffing van reclamebelasting, boven het heffen van contributie.

Wat is reclamebelasting?
Reclamebelasting is een doelbelasting die de gemeenteraad kan instellen voor een afgebakend gebied. De belasting richt zich op uitingen van reclame, zoals een openbare aankondiging, reclamevoorwerp of een combinatie hiervan, zichtbaar vanaf de openbare weg. De gemeenteraad kan specifiek bepalen dat de inkomsten uit de reclamebelasting ten goede komen van het Centrummanagement via een zogenoemd centrumfonds. De gelden kunnen vervolgens door het Centrummanagement worden ingezet.

Algemeen doel
Inkomsten uit de reclamebelasting dienen een algemeen doel, waardoor zowel Nederweertenaren, toeristen als ondernemers er profijt van hebben. Denk aan:

• Promotie van het centrum en de naamsbekendheid van de in het centrum gevestigde ondernemers;
• Informatieverstrekking via digitale media (internet, facebook, twitter, apps) om een groter publiek direct te betrekken bij (activiteiten) in Groot Nederweert;
• Organisatie en ondersteuning (sponsoring) van evenementen en ontplooiing van nieuwe activiteiten voor een groot publiek;
• Dekking van de organisatiekosten van de Stichting Centrummanagement en de centrummanager.

Specifiek doel
De ondernemers in het belastinggebied worden inhoudelijk en facilitair ondersteund door:

• Sfeer verhogende maatregelen in het winkelgebied, door speciale acties, door aanschaf van promotionele middelen, etc.;
• Bevordering van de bereikbaarheid in de winter door georganiseerde gladheidsbestrijding;
• Juridische ondersteuning;
• Informatiebijeenkomsten over fiscale, economische en juridische zaken.

Belasting gebied
Het Centrummanagement stelt voor de reclamebelasting in te stellen voor het centrumgebied Nederweert-Budschop. Eventuele geïnteresseerden in andere gebieden, zoals de bedrijventerreinen en ‘winkelgebieden’ in de overige kernen én de horeca in het buitengebied kunnen zich door een lidmaatschap ook aansluiten bij het Centrummanagement.

Meeliften behoort tot het verleden
Na de invoering van reclamebelasting zijn ondernemers uit de doelgroep horeca, dienstverlening en detailhandel, die reclame-uitingen hebben én die in het belastinggebied zijn gevestigd, verplicht deze belasting te betalen. De hoogte van de beoogde belasting zal overigens ongeveer net zo hoog zijn als de contributie van de ondernemersvereniging Nederweert. Deze contributie komt bij de invoering van reclamebelasting te vervallen. Door de betalingsverplichting behoort het gratis meeliften op acties die door of namens het Centrummanagement worden georganiseerd tot het verleden.

Raadpleging ondernemers
Aangezien de reclamebelasting ten goede komt aan de betrokken ondernemers in het desbetreffende belastinggebied, is het vanzelfsprekend dat deze ondernemers betrokken worden in de wijze waarop deze reclamebelasting vorm krijgt. Ter voorbereiding op het concrete verzoek aan de gemeente is het van belang het draagvlak binnen de doelgroep te vernemen. Daartoe organiseert de Stichting Centrummanagement een bijeenkomst op donderdag 21 november in het gemeentehuis van Nederweert, om 19.30 uur. Ook de gemeente zal bij deze bijeenkomst aanwezig zijn.

Advertentie

5 Reacties

  1. In de winter willen ze de bereikbaarheid wel verbeteren.. nu de rest van het jaar nog!

  2. Go wat een goed idee
    eerst 1 richtings weg en nu reclame belasting.
    ik voorspel een leeg stand van winkel panden.
    ga zo door

  3. Hmmm… is het gek als ik denk dat de inkomsten hiervan voor 95% niet naar deze doelen gaan?

    Verder zijn al deze doelen iets wat de ondernemers SAMEN kunnen bereiken ZONDER dwang van de Roverheid. Denk wel: Deze belasting moet worden terugverdiend door de ondernemers. Dit zie je dus terug in de prijs.

    Je kunt de “promotie” van het centrum makkelijker doen.

    1. GEEN 1 richtingswegen aanleggen waardoor er 20% omzetverlies optreedt bij ondernemers (en waarschijnlijk wordt dit nog meer als de parkeerplaatsen helemaal verdwijnen).
    2. Door de belastingen te VERLAGEN, waardoor de ondernemers de prijzen naar beneden kunnen halen. Dit betekend goedkopere producten en dus meer mensen die daar hun spullen gaan halen i.p.v. op het Internet / in Weert of omstreken.
    3. De ondernemers kunnen zelf met elkaar voor een leuke sfeer in het centrum zorgen. Zij hebben hier zelf namelijk ook baat bij.

    Informatieverstrekking via digitale media…. Ik denk dat we via de onofficiële bronnen ( nederweert 24, mensen hun privé pagina’s etc ) genoeg reclame krijgen voor de activiteiten.
    Dekking organisatiekosten? Misschien een idee om in te snijden. Klinkt namelijk als een vrij nutteloze en geld verkwistende organisatie.
    Gladheidsbestrijding? Uhm.. de Gemeente is verplicht om de hoofdwegen zowieso te strooien. Doen ze dit niet dan zijn de kosten van mogelijke schade namelijk voor hun. Dus dit moeten ze zowieso al doen. Met of zonder deze belasting.

    Al in al meer reden om de ondernemer ( en indirect de klant ) te beroven van nog meer geld wat zij weg smijten naar onnodige doelen. Iets wat de ondernemers A. zelf kunnen of wat B. de gemeente zowieso al moet regelen en altijd al geregeld heeft ZONDER deze belasting.

    Heb je te weinig geld gemeente? Wat dacht je van SNIJDEN in onnodige projecten en organisaties? Denkt u bijvoorbeeld aan het onnodig aanleggen van een 1 richtingszone en het verbreedde van de brug. ( brug verbreding was nuttig geweest als het geen een richtingverkeer was geweest. Nu is het niet meer nodig, gezien de meeste mensen omrijden of helemaal niet meer het centrum in gaan (ik behoor tot de laatste groep )). Dit spaart u tonnen wat u vervolgens kunt besteden aan NUTTIGE zaken of juist NIET besteden en de belastingen omlaag doen waardoor het centrum / Nederweert juist NOG aantrekkelijker maakt om te wonen EN te shoppen.

    Food for thought.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie