Skip to content

Je bent een rund als je met je studiekeuze stunt

Glendi
21 november 2013 | 9:53

Advertentie

Angelique-Caris-loopbaan-Nederweerter24Landelijk streeft men ernaar de studie-uitval te verminderen en het instroomrendement te verhogen. De studiekeuze moet daarom heel goed onderbouwd worden. Je wordt als student gedwongen goed na te denken over je studiekeuze en hier serieus mee om te gaan. Een weloverwogen keuze leidt tot een groter succes.

Steeds meer scholen selecteren aan de poort om uitval gedurende het schooljaar te voorkomen. Ze worden steeds strenger in hun toelatingsbeleid.

Hoe vindt selectie plaats in het vervolg onderwijs?

De selectie kan op 4 manieren plaatsvinden:

  1. Studiekeuzegesprek
  2. Matchingsgesprek
  3. Intakegesprek
  4. Selectiegesprek

Een studiekeuzegesprek leidt niet tot een bindend advies, maar wijst je wel op de mogelijke risico’s die voor jou gelden.

Bij een matchingsgesprek kan het zijn dat je een test of vragenlijst moet invullen. Ook kan het zijn dat je motivatie wordt gevraagd of dat je je cijferlijst moet laten zien. Dit gesprek vraagt om een goede voorbereiding. Er wordt advies gegeven of de studie wel of niet bij jou past. Het is de bedoeling dat je een goed beeld krijgt van de opleiding, zodat je nog een andere studie kunt kiezen. De keuze voor de studie ligt bij jou.

Tijdens een intakegesprek toetst de opleiding of je geschikt bent voor de opleiding. Met een juiste vooropleiding ben je direct toelaatbaar, tenzij de opleiding mag selecteren. Een afwijzing door de opleiding is mogelijk.

Het selectiegesprek is een soort sollicitatiegesprek. De student moet aantonen te voldoen aan de objectieve vooraf vastgestelde criteria om te worden toegelaten. je dient voldoende kennis te hebben, passie voor het vak, kunnen verwoorden waarom je deze studie kiest en je in ruime mate in je studie verdiept hebben.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan.

Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris.

Opzoek naar een baan? Kijk op onze vacaturepagina!

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Roaj-‘ns-uit-Neer-Winnaar-Midde-Limburgs-Leedjes-Festival-2023-Doospelse-Aod-Prinse-tweede12
Vastelaovesvereniging de Kwakkert
18 september 2024 | 10:11
Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04

Advertentie