Skip to content

Glasvezel is een nutsvoorziening

19 december 2013 | 9:17

Open dag glasvezel Budschop NederweertSinds dat de initiatiefgroep op 18 juni 2013 de petitie met 1050 handtekeningen van geïnteresseerden in Glasvezel heeft aangeboden aan het college van B&W en de gemeenteraad zijn er diverse acties op de achtergrond ondernomen. Bij dezen willen we je hiervan op de hoogte brengen.

Glasvezel is een nutsvoorziening

Naar aanleiding van de petitie van de bewoners van het buitengebied Nederweert heeft de raad het college opgedragen om de mogelijkheden te onderzoeken om dit initiatief te ondersteunen. Het college heeft de raad geïnformeerd en daarbij aangegeven dat de aanleg en exploitatie van glasvezel niet als gemeentelijke taak wordt gezien. Aan de andere kant erkent de gemeente dat er een grote behoefte is aan glasvezel in het buitengebied voor zowel particulieren alsook bedrijven. De gemeente ondersteunt het initiatief dan ook door te faciliteren, partijen bijeen te brengen en eventuele kabeltracés beschikbaar te stellen.

De gemeente is regelmatig in gesprek met de initiatiefgroep over de realisatie van Glasvezel. Hierin ziet zij de initiatief groep als de trekker en treedt met name faciliterend op. Momenteel vooral door partijen bij elkaar te brengen en kabeltracés beschikbaar te stellen voor evaluatie en calculatiedoeleinden. Daarnaast kijkt ze naar subsidie – en financieringsmogelijkheden binnen de Provincie en het Rijk. Op provinciaal niveau is inmiddels een motie aangenomen om een aantal pilots te ondersteunen. Naar verwachting zal hierover meer duidelijk worden in het eerste kwartaal van 2014.

De initiatiefgroep is de trekker in het onderzoek naar de mogelijkheden voor realisatie alsook de mogelijke partijen welke daarin een rol kunnen spelen. We zijn als zodanig in gesprek met diverse partijen waaronder Reggifiber. In het geval van Reggifiber spreken we over een gesloten netwerk waarbij Reggifiber de volledige realisatie en beheer ter hand neemt en zelf bepaalt welke dienstenleveranciers worden toegelaten op dat netwerk.

Daar tegenover wordt gesproken met diverse andere partijen over de aanleg van een open netwerk waar in principe iedere dienstenleverancier toegang kan worden verleend. Realisatie en beheer zullen in dat geval moeten worden georganiseerd in een coöperatie. Verder onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen hoe zo’n coöperatie kan worden vormgegeven.

Op dit moment bevinden we ons nog in een oriënterende fase wat betreft de inschatting van de kosten voor realisatie van het glasvezel netwerk. Een aantal inschattingen is al ontvangen en worden nader bekeken. Hierna zal onderzocht moeten worden of en in hoeverre burgers en bedrijven bereid zijn, indien noodzakelijk, een bijdrage te willen leveren aan dit project. Dit kan zijn door een eenmalige financiële bijdrage, bijdrage aan de financiering of het zelf (laten) uitvoeren van bepaalde werkzaamheden om de abonnementskosten op een acceptabel nivo te krijgen.

Duidelijk is wel dat hoe hoger de deelname is, hoe lager de kosten voor alle deelnemers. Hiernaast geldt dat deelname in tweede instantie hogere kosten met zich mee zal brengen omdat de aansluiting vanuit de dichtstbijzijnde centrale dient te worden gerealiseerd. Ieder huis heeft immers een eigen (gescheiden) aansluiting.

Waarom glasvezel ?
Naast eerder vermelde redenen van maatschappelijk belang blijkt uit onderzoek van de Universiteit Groningen de noodzaak voor realisatie van breedband internet op het platteland, waarin glasvezel het meest toekomstbestendig is. Voor geïnteresseerden kan dit onderzoek bij ons worden opgevraagd.

Mocht u ons willen bereiken of u alsnog willen aanmelden dan kunt u zich wenden tot ons op email glasvezelbuitengebied@gmail.com .

Advertentie

2 Reacties

  1. Ik lees in dit artikel niets over de kernen -zoals Leveroy- die feitelijk geen buitengebied zijn maar ook geen glasvezel hebben/gaan krijgen! Voor Leveroy was het extra wrang dat het technisch wel mogelijk was om via het dichterbij gelegen Heythuysen aangesloten te worden maar dat niet mocht omdat dat een andere gemeente is.

    En het zou goed zijn om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om te onderzoeken of het huidige telefoon net werk sneller gemaakt kan worden. Dat ligt -volgens mij- overal in het buitengebied en daarvoor hoeft dus ook niet gegraven te worden en dat is wat dat betreft goedkoper. Dit is trouwens al door mij aangekaart tijdens de eerst inforaad over glasvezel en toen werd door de wethouder toegezegd dat daar ook naar zou worden gekeken maar daar over heb ik nooit meer iets gehoord of gelezen!

  2. Is er iemand die een update van de huidige stand van zaken kan geven ?
    Is ondertussen alweer bijna eind 2014 en ik hoor en zie niks meer.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27
20241221_Kop-staart-botsing-op-kruispunt-N275-in-Nederweert_1
Niemand raakte gewond
21 december 2024 | 15:32
2024_12_21-Ne-Gruuetse-daeke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
21 december 2024 | 12:01

Advertentie