Skip to content

Verenigingen en buurten kunnen centje bij verdienen door inzamelen vet

Redactie
20 december 2013 | 13:31

Advertentie

inzamelpunt vet nederweertVerenigingen kunnen een centje bij verdienen door zelf een “verzamelpunt” van oliebollen en frietvet te worden. Er wordt dan een gele kliko geplaatst die wordt opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken. Sport-, muziek- en buurtverenigingen kunnen meedoen en de vergoeding voor een volle kliko kan oplopen tot €32,- per kliko. Op www.vetrecyclehet.nl is te zien welke verenigingen meedoen aan de campagne en waar je het vet dus heen kunt brengen.

Verenigingen kunnen centje bij verdienen door inzamelen vet

De afvoer en zuivering van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Om die reden doen de Limburgse waterschappen en gemeenten de oproep om overtollig oliebollenvet en frietvet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar weg te brengen naar een inzamelpunt. Net als plastic, glas en oud papier. Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in het riool opleveren. Oliebollenvet en frietvet kun je in Nederweert vooralsnog inleveren bij de gemeentewerf en bij Jan Linders aan het Lambertushof in Nederweert.

De reiniging van een liter oliebollenvet kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs hiervan in de winkel. “De zuivering van al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro”, aldus een woordvoerder van het waterschap. “Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond Oud en Nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie