Skip to content

LLTB bezorgd over gebrek aan agrarische kennis ambtenaren

Redactie
22 december 2013 | 15:44

Advertentie

lelie teeltDe LLTB maakt zich zorgen over het afnemend kennisniveau bij provincie en gemeenten over agrarische onderwerpen. Het gaat daarbij vaak om zeer gespecialiseerde kennis van wetten en regels die op bedrijfsniveau toegepast moet worden in de land- en tuinbouw. De LLTB gaat hierover een brief naar GS en de colleges van B en W sturen met daarin ook het aanbod om in concrete gevallen deze kennis aan te reiken.

Agrarische kennis

Directe aanleiding is de ophef die is ontstaan rondom bollenkwekerij Lempens in Nederweert en de vragen die GroenLinks Limburg daarover stelt in de GS. Door een onjuiste gemeentelijke interpretatie van de vereiste voorschriften is geheel ten onrechte de suggestie gewekt dat het bedrijf niet zou voldoen aan de regels die gelden voor het spoelen van bollen. Een ander recent voorbeeld is de foutieve wijze waarop in het ontwerp Provinciaal Omgevingsplan Limburg het begrip grondgebondenheid wordt gedefinieerd. Dit kan grote consequenties hebben voor de ontwikkelingsruimte van agrarische ondernemers. Ook binnen de gemeente Nederweert heeft fractie JAN vragen gesteld aan het College van B&W hierover. Ook hier wordt de vraag gesteld of de gemeente voldoende kennis in huis heeft omtrent dit onderwerp. Volgens de eigenaar van het bedrijf voldoen ze volledig aan de wettelijke voorwaarden.

Als een dergelijke gewasbeschermingsmiddel van metam-natrium wordt gebruikt is dat negen tot twaalf maanden voorafgaand aan het spoelen en oogste van de leliebollen, op het perceel waar de bollen geteeld worden. De stof is een damp die wordt ingebracht en na bijna een jaar na toepassing (bijna) niet meer aanwezig. De voorschriften zoals beschreven in de regelgeving over spoelbassins en spoelgrond zijn gebaseerd op onderzoek van het onderzoekinstituut Alterra. In spoelwater kunnen residuen van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn, maar de lage concentraties vormen geen risico voor het grondwater, reden waarom met vloeistofkerende voorzieningen kan worden volstaan.

De LLTB merkt in de brief op, dat zij over de gehele breedte van de sector beschikt over specialistische kennis in combinatie met expertise van de dagelijkse bedrijfsvoering in de land- en tuinbouw en roept overheden op daar gebruik van te maken. LLTB-voorzitter Noud Janssen: “Met alle plezier organiseren we expertmeetings, themabijeenkomsten en bedrijfsbezoeken voor bestuurders en beleidsambtenaren. In het geval van de Nederweertse bollenkweker gaat het om een in Limburg heel kleine teelt met specifieke eisen die zorgvuldig zijn vastgelegd in Europese en nationale wetgeving. Ik kan me voorstellen dat daar op gemeentelijk niveau onvoldoende deskundigheid over bestaat, maar schakel ons dan in om wel de juiste informatie boven tafel te krijgen. Dan is het vervolgens aan de gemeente hoe daar beleidsmatig mee om te gaan.

Advertentie

1 Reactie

  1. Er is nog veel meer waar kennis ver te zoeken is.
    Vb als je Ospeldijk woont woon je in Nederweert volgens ambtenaar b, dus op je afzender moet je Nederweert zetten.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie