Skip to content

Column: Hardlopen moet je niet doen om fit te worden…

Redactie
10 januari 2014 | 9:15

Advertentie

Sportivalife-nederweert-ColumnV2Er zijn naar schatting ruim 3 miljoen hardlopers in Nederland. Een grote groep die nog steeds groeit. Hardlopen wordt vaak gezien als een sport waarbij het vooral gaat om het trainen van het uithoudingsvermogen. Talloze trainingsuren worden besteed aan het ontwikkelen en verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Vergelijken we dit met een nog veel grotere groep mensen die in de huidige samenleving steeds inactiever wordt, dan zou je verwachten dat de groep hardlopers hier een gezonde tegenpool voor is.

je moet fit zijn om te kunnen hardlopen …

Hoe kan het dan toch dat ruim 60% van de beoefenaars die starten met hardlopen, na enige tijd weer stopt?

Onderstaand een aantal oorzaken :

  • Hardlopen wordt vaak gezien als een sport die door iedereen beoefend kan worden, ongeacht sportieve achtergrond en trainingservaring. De belasting op het lichaam bij hardlopen is hoog, echter de belastbaarheid van de (inactieve) groep mensen is vaak (te) laag.
  • Er wordt enkel aandacht geschonken aan het trainen van het uithoudingsvermogen. De wetenschap heeft echter al lang bewezen dat het doen van krachttraining naast training van het uithoudingsvermogen de prestaties verhoogt op elke afstand. Hardlopen en krachttraining versterken elkaar als je weet wat je moet trainen en vooral wat je niet moet trainen.
  • Hardlopen is een sport die zoals al eerder vermeld veel van het menselijk lichaam vraagt door de uitoefening van krachten. Deze krachten wordt vergroot bij sneller lopen en als er vermoeidheid optreedt. Trillingen die ontstaan door deze kracht worden door verschillende lichaamsweefsels geabsorbeerd. De intensiteit van deze trillingen worden gekoppeld met het ontstaan van hardloop gerelateerde klachten als kniepijn, scheenbeenvlies ontsteking, stress fracturen en spierscheuringen. De manier van lopen ofwel de ‘afwikkeling van de voet’ heeft grote invloed en dus ook op het oplopen / vermijden van hardloopblessures.
  • Hardlopen staat en valt met goede hardloopkleding en –schoenen.

SportivaLife Nederweert organiseert in samenwerking met Inka Podotherapie en Palmen Sport Nederweert op maandag 20 januari a.s. van 19.30 – 20.30 uur een clinic. Tijdens deze clinic zullen een aantal gastsprekers hun vakkennis met je delen over hardlopen. Tevens zal J. Daniels zijn trainingservaring over het specifiek hardloop programma binnen Fitness 2.0 bij SportivaLife Nederweert met je delen.

Aanmelden kan bij SportivaLife via 0495-460600 of stuur een e-mail naar nederweert@sportivalife.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie