Skip to content

25 jaar Venezuelawerkgroep Nederweert

Glendi
27 februari 2014 | 14:17

Advertentie

25 jaar Venezuelawerkgroep NederweertHonderden vrouwen en kinderen in Zuid-Afrikaanse en Zuid-Amerikaans landen kennen de Venezuelawerkgroep uit Nederweert. Een werkgroep die streeft naar solidariteit tussen vrouwen en als doel heeft de leefomstandigheden van vrouwen en kinderen te verbeteren met financiële en materiële steun.

Een druppel op de gloeiende plaat? Ja, maar wel een doelgerichte druppel die zonder omwegen rechtstreeks naar de projecten rolt. Een kijkje in de keuken van de jubilerende Venezuelawerkgroep.

De Venezuelawerkgroep is een groep van 22 enthousiaste dames die betrokken zijn bij hun eigen en andermans woon- en leefomgeving. Annie Vossen: “Wij zijn ons ervan bewust dat leven en opvoeden in Nederland zoveel gemakkelijker is dan in andere delen van de wereld. Omdat we weten dat veel vrouwen, meisjes en kinderen in moeilijke omstandigheden leven, voelen wij ons geroepen om iets voor hen te doen.”

Als je een kind helpt, help je ook de rest van de gemeenschap

De werkgroep is met recht een ‘werk’groep. De dames steken letterlijk de handen uit de mouwen. Zij organiseren jaarlijks een gezinsfietstocht en een winterfeestmarkt. Ook zijn ze van de partij bij het openluchtfestival Festeynder in Nederweert-Eind, waar zij knapkoeken bakken en verkopen. Voorzitter Toos Verkooijen: “Met deze activiteiten én door sponsoring halen wij jaarlijks 7.000 tot 9.000 euro op voor het goede doel. Dat geld gaat rechtstreeks naar de contactpersonen van de diverse projecten. Zo weten wij dat het direct op de juiste plek terechtkomt.”

Hoe het begon…
Of het de katholieke inborst is, het moederschap van de dames, of beide. Hoe dan ook, Mariet Lacroix-Hautvast uit Ospel en Angelien Coolen-Bocken uit Nederweert kwamen per toeval op een pad waar zij nooit meer vanaf geraakten. In 1988 werd het 25-jarig priesterjubileum gevierd van de in Venezuela woonachtige Pater Konings. Via dit jubileum vernamen beide dames van de situatie in het bergdorp Las Pedras in Venezuela. Dit dorp is nagenoeg verstoken van vervoer naar de stad. Dit heeft gevolgen voor de leefomstandigheden aldaar. Mariet en Angelien voelden een sterke verwantschap met de vrouwen in dit dorp. Zij besloten niet toe te zien, maar actie te ondernemen en reisden af naar het bergdorp. Zij richtten er een vrouwenvereniging op, zorgden voor een onderwijzeres die er tweewekelijks naailes kwam geven en organiseerden dat deze onderwijzeres gedurende enkele jaren werd betaald. Hierdoor konden de lokale vrouwen een inkomen verwerven voor zichzelf en hun kinderen. Dit allereerste project was de aanzet voor meer projecten. Angelien en Mariet doopten hun initiatief om tot ‘werkgroep’ en gaven het de toepasselijke naam ‘Venezuela’werkgroep.

Hoe het verder gaat…
De initiatiefneemsters hebben eer van hun werk. Nu, 25 jaren later, doneert de werkgroep nog steeds aan allerlei kleinschalige projecten. Eén van de goede doelen is het opvanghuis van de Congregatie van de Zusters Maria de Anima Christie in Argentinië, ofwel de Blauwe Zusters. De zusters zetten zich in voor straatkinderen en vrouwen. Een ander doel is het project ‘Naad en Snit’ in Venezuela. Doortje Linders: “We ondersteunen de vrouwen met onderwijs en naaimachines, zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.” Een project dat een bijzondere plek inneemt bij de geëmancipeerde deelneemsters van de werkgroep is het plan ‘Fistelvrouwen’ in Niger. Door vrouwenbesnijdenis op jonge leeftijd kunnen er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan, waardoor de vrouwen verstoten worden door hun families. Mede met de steun van de werkgroep ontvangen deze vrouwen hulp door een operatie en scholing.

Lokale bewustwording De Nederweerter dames denken echter niet alleen aan de overzeese gebieden. Jaarlijks organiseren zij een themabijeenkomst voor vrouwen in de gemeente Nederweert. ‘Doorbreek je grens’ is één van de thema’s waarmee zij vrouwen van alle leeftijden bewust willen maken van hun rol in de maatschappij. Maar ook schrijnendere onderwerpen worden door deskundige sprekers onder de aandacht gebracht. Denk aan mensenhandel, besnijdenis, verstoting en bloedwraak. Stuk voor stuk actuele maatschappelijke thema’s die niemand onberoerd laten.

Internationale Vrouwendag 8 maart

Er is geen beter moment om het 25-jarig jubileum van de Venezuelawerkgroep te vieren dan tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart. De werkgroep staat dit jaar voor de 18e maal garant voor de organisatie van de Nederweerter variant van de Internationale Vrouwendag, waarop traditiegetrouw de ‘Vrouw van het Jaar’ wordt uitgeroepen. Het jubileum wordt feestelijk gevierd met een brunch, live muziek – dit jaar van zangduo ‘De Fuchsia’s’ uit Haelen – en een aansprekend thema. De bijeenkomst is in gemeenschapshuis De Pinnenhof in Nederweert, van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is 10 euro. Aanmelden kan nog tot 28 februari via 0495-641170 (na 18.00 uur).

Doe mee!
De deur van de Venezuelawerkgroep staat open voor nieuwe deelnemers. Wil jij ook actief meedoen in de werkgroep, meld je dan aan bij Toos Verkooijen, via toosenad@planet.nl. Iedereen is welkom, jong of oud. Betrokkenheid bij de eigen leefomgevingen bij vrouwen en kinderen in de Derde Wereld is voldoende.

Advertentie

4 Reacties

  1. De door jullie geplaatste foto is niet in Venezuela maar in Brazilië. Op dit moment leeft Venezuela een in zeer schrijnende politieke situatie, er worden grove schendingen van mensenrechten gepleegd, de democratie staat in het gedrang. Deze situatie speelt al jaren, donaties uit buitenlandse stichtingen en instanties komen niet aan door een ongeschikt beleid van de overheid, corruptie, enz. Ik zou graag willen weten welke groep vrouwen in Venezuela hiervan profiteert? Ik zou het heel erg jammer vinden als deze goed bedoelde donaties niet terecht komen waar ze voor bedoeld zijn maar bij corrupte mensen. Heeft de Venezuelawerkgroep actuele fotos van het project ‘Naad en Snit’ in Venezuela? Voor meer informatie over de situatie in Venezuela kijk naar deze weblog: http://www.freeopinionvenezuela.nl/forum/viewtopic.php?f=9&t=1705
    Groeten,
    Carmen

    • Beste Carmen,

      even een reactie op jou berichtje,
      De foto is inderdaad van Brazilie daar is ook een project A.P.O.I.O
      In Venezuela wordt het project Naad en Snit in Las Pedras ondersteund en een opvanghuis voor straatkinderen in Caracas.
      De leiding van beide projecten is in handen van de paters Salvatorianen, en de werkgroep heeft met betreffende personen persoonlijke contacten.
      Het geld gaat rechtstreeks naar de projecten zonder tussenkomst van derde.
      wij krijgen altijd bericht /bewijzen waar het geld aan besteed wordt.
      Bij deze nodig ik je uit naar ons 25 jarige feestbijeenkomst te komen, er dan zal een diapresentie getoond worden en uitleg geven over onze werkwijze.

      hoop je hiermee voldoende te hebben geinformeerd,
      met vriendelijke groet Annie Vossen (lid van de Venezuelawerkgroep)

      • Beste Annie,
        Bedankt voor jullie uitnodiging, maar toch lijkt het me leuker als ik tijdens mijn volgende reis naar Venezuela een bezoek zou kunnen brengen aan een van de door jullie gesteunde projecten en met eigen ogen het resultaat te bewonderen. Ik vind het wel bijzonder dat mensen uit mijn woonplaats projecten steunen in mijn geboorteland.
        M.v.g.,
        Carmen


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie