Skip to content

Column Ruben: De strijd

8 maart 2014 | 10:00

Ruben-Weekers-bannerEen ijzige wind waait door de bomen. In de verte huilt een vrouw. Waar normaal gesproken het straatbeeld is omgeven door wandelaars, winkelende mensen en fietsers, heerst nu een doodse stilte. Een groep patrouillerende militairen loopt midden op de weg richting Brug 15. Een passerende auto wordt uitvoerig gecontroleerd voordat deze het bezette gebied in mag rijden. 
Nadat de gemeente Weert Budschop heeft ingenomen is er veel veranderd; pinmaekervlaggen hebben plaats gemaakt voor rogsteakervlaggen en Nederweerter vlaai ligt niet langer in de etalage bij bakkerij Tommie. Voor alle Nederweertenaren die niet van plan zijn te collaboreren, is er een wapenvrije uitgang gemaakt. Zij mogen zonder enige tegenstand het gebied vrijwillig verlaten. 
Wat kwam als een totale verassing, is al 3 dagen de harde werkelijkheid. Niemand zag de bezettingsaanval aankomen. Totdat de gemeente Weert met man en macht Budschop binnenstormde en het na drie uur Weerter grondgebied verklaarde. Sindsdien is het een komen en gaan van soldaten en legervoertuigen. Bij de zwaar bewapende wachtpost op Brug 15 houden meerdere militairen de situatie nauwlettend in de gaten.

Ondertussen haasten politieke figuren uit Nederweert zich bij elkaar voor meerdere spoedvergaderingen. Het contact tussen de gemeente Weert loopt niet bepaald soepel. Hevig ontsteld reageren de gemeenteraadsleden uit Nederweert op het provocerende  bericht dat Budschop vanaf nu tot de gemeente Weert behoort. Na het ontvangen van dit bericht roept de Burgemeester de noodtoestand uit.

Natuurlijk is dit Oekraïense scenario pure fictie en gelukkig niet aan de orde. Het is in Nederland, laat staan Nederweert, ondenkbaar dat er ooit een dergelijke coupe gepleegd zal worden. Helaas is dit in het Oosten van Europa wel een feit. Na meerdere politieke ontwikkelingen is de situatie dusdanig geëscaleerd dat er een referendum komt over de verdere toekomst van het land. Dit referendum zal dan ook een bindende waarde hebben. Wanneer we naar de situatie in Nederweert kijken, zien we dat er hier gelukkig geen schrijnende situaties zijn die een referendum behoeven. Daarentegen zijn er wel Gemeenteraadsverkiezingen. Op 19 maart zullen Nederweertenaren naar de stembus gaan om te beslissen over de toekomst van hun dorpje. Zij zullen dan beslissen over een potentiële randweg of de nieuwe verkeerssituatie in de binnenstad. Voorbeelden van onderwerpen die relevant zijn op gemeentelijk niveau maar gelukkig niet op (inter)nationaal niveau. Het is een privilege om mee te mogen beslissen over dit soort onderwerpen die weinig tot geen belangstelling hebben. Daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen een fenomeen wat de welvaart in Nederland aanduid. Het gebrek aan baanbrekende conflicten en discussies is dan ook een luxeprobleem. Daarom mogen we blij zijn dat de verkiezingsstrijd hier alleen een verbale politieke strijd is, en geen strijd tussen leven en dood.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto: Johan Horst Fotografie
Bekijk hier de foto’s!
4 januari 2025 | 20:16
2025_01_04-Brand-woning-schoorsteen-Klaarstraat-Ospel-5
De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse
4 januari 2025 | 20:11
Witte-roos
Arléne Uitvaart
4 januari 2025 | 20:00
Burgemeester-Op-de-Laak-gemeente-Nederweert-1
Nieuwjaarstoespraak 2025 Gemeente Nederweert
4 januari 2025 | 18:00

Advertentie