Skip to content

Zonder vrijwilligers heeft een AED geen zin!

15 maart 2014 | 13:47

Hartslag voor NederweertDe Stichting Hartslag voor Nederweert roept bewoners op zich aan te sluiten als AED-vrijwilliger. Vooral op de bewoners van de buitengebieden wordt een appèl gedaan.

Het stichtingsbestuur: “We zijn heel blij met alle donaties die we ontvangen voor de aanschaf van AED’s, maar zonder vrijwilligers hebben we er niks aan.

Zonder vrijwilligers heeft een AED geen zin!

Antoine Hekers, Marian Wijen-Duijts, Annelies Terium en Paulien van Mierlo hebben de belangrijke taak op hun schouders genomen om het gemeentelijke project ‘Hart voor Nederweert’ over te nemen. Zij vormen sinds november 2013 het zelfstandige bestuur van de Stichting Hartslag voor Nederweert. Samen met 235 vrijwilligers zetten zij het levensreddende werk voort dat door de gemeente Nederweert werd gestart. Met informatieavonden, cursussen, de verstrekking van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s), het werven van vrijwilligers en fondsenwerving houden zij de actie en ú levend. Althans, daar kunt u van uit gaan, want als de nood aan de man is, is de AED nabij.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Kunt u er zomaar op rekenen dat er iemand in uw buurt is die u bij hartfalen kan helpen? Antoine kan niet anders dan deze vraag met ’nee’ beantwoorden. “Met dank aan de vele sponsoren en particuliere acties heeft de gemeentelijke actie ‘Hart voor Nederweert’ veel vrijwilligers, donateurs en AED’s opgeleverd. De kernen zijn al ruim voorzien. Het is het buitengebied waar het probleem zit! Er zijn AED’s beschikbaar voor het buitengebied. Veel apparaten kunnen echter niet gebruikt worden, omdat het bedrijf waar het apparaat hangt buiten werktijden dicht is, of omdat er te weinig vrijwilligers binnen een straal van één km beschikbaar zijn.”

Helpen de buren u?
Vaak wordt gedacht ‘De buurman of -vrouw zit in de zorg, dan zal die mij wel helpen als er wat is.’ Volgens de bestuursleden werkt het echter zo niet. De Centrale Meldkamer alarmeert immers alleen de geregistreerde AED-vrijwilligers. Wanneer uw buren dat niet zijn, kunnen zij niets voor u betekenen. Omgekeerd geldt dit ook. U als buren bent vanzelfsprekend bereid iedereen te helpen die daar om vraagt. Maar als u niet als vrijwilliger bent aangesloten bij het AED-netwerk, kan het gebeuren dat iemand in het huis naast u – jong of oud – omkomt door hartfalen, zonder dat u ook maar iets heeft kunnen doen om dat te voorkomen.

Dunne scheidslijn tussen hulpverlener en slachtoffer
De scheidslijn tussen hulpverlener en slachtoffer is dun. Iedere hulpverlener kan zomaar slachtoffer worden. Het tegendeel geldt ook: ieder gered slachtoffer kan met minimale inspanningen hulpverlener worden. Vrijwilliger worden doe je echter niet van de ene op de andere dag. Marian en Annelies begrijpen de terughoudendheid om zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de stichting dan ook heel goed. Marian: “Het is eigenlijk net als stoppen met roken. Je moet er klaar voor zijn en bereid zijn om – als het er op aan komt – alles uit handen te laten vallen om te proberen het leven van een ander te redden!” Annelies: “Vaak worden mensen pas gemotiveerd om zich aan te melden als vrijwilliger wanneer er in hun nabijheid iets is gebeurd.” Bestuurslid Paulien is daar echter het tegenvoorbeeld van. Zij had de reanimatiecursus al gedaan en wilde zich aansluiten bij de burgerhulpverlening toen zij zelf een hartstilstand kreeg. Gelukkig waren er vrijwilligers nabij die haar konden helpen. Eenmaal weer op de been heeft zij alsnog de informatieavond bijgewoond en zich aangemeld als AED-vrijwilliger. Haar motivatie laat zich raden.

U woont of werkt in het buitengebied?
Meld u dan aan! De uitgestrektheid van het buitengebied zorgt ervoor dat juist daar veel vrijwilligers nodig zijn. De stichting roept iedereen die in het buitengebied woont of werkt op om deel te nemen aan het AED-netwerk. Laat u geheel vrijblijvend informeren op een informatieavond. Aansluiten bij het netwerk begint met het volgen van een cursus en registratie bij de Centrale Meldkamer. Degenen die al in het bezit zijn van een geldig reanimatiecertificaat of BHV’er zijn op hun werk, hoeven alleen de informatieavond bij te wonen om aan te sluiten bij het AED-alert.

De eerstvolgende informatieavond is op 20 maart a.s. in Le-Winne in Nederweert. Aanvang 19.30 uur.
De cursusavond is op 1 april in Gemeenschapshuis De Pinnenhof in Nederweert.

Meer informatie: www.hartslagnu.nl.

Advertentie

4 Reacties

  1. Ik heb BHV + AED
    Maar werk elke avond en kan dus niet naar een verplichte bijeenkomst.
    Misschien ook eens op andere tijden inlassen?

  2. Ik zou graag de cursus reanimatie en AED volgen. Gaarne meer informatie.
    Groeten John.

  3. Dat heb ik al gedaan maar denk het niet gelezen 🙂


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Alfons-Bruekers-geschiedenis-
Urbi et orbi’, oftewel ‘voor stad en wereld’
26 december 2024 | 12:00
Explosie-vernield-voordeur-bij-woning-aan-Ommelpad-in-Ospel-5-1
Dit nieuws werd in juni het meest gelezen
26 december 2024 | 8:00
Werner-Bloemers-1
Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar!
25 december 2024 | 14:08

Advertentie