Skip to content

Stemmen, hoe werkt dat?

Redactie
18 maart 2014 | 8:53

Advertentie

Verkiezingen-Nederweert2014Op woensdag 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland en dus ook in Nederweert. Er wordt gestemd met het rode potlood en stembiljetten. In de gemeente Nederweert mag je in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen, op vertoon van uw stempas en identiteitsbewijs. Bij de gemeenteraadsverkiezing mogen alle Nederlanders, EU-burgers en vreemdelingen die ten minste 5 jaar rechtmatig verblijven in Nederland stemmen. Ze moeten op de dag van de stemming 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast dient men wel op 3 februari 2014 als kiezer te zijn geregistreerd in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Nederweert.

Geldige legitimatie
Het is van groot belang dat je je stempas meeneemt als je gaat stemmen. Verder is het verplicht om een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) mee te nemen, omdat de stembureauleden daarnaar moeten vragen. Dus ook als je de leden van het stembureau persoonlijk kent.

Stempas kwijt
Zonder stempas mag je niet stemmen. Als je de stempas kwijt bent, of je hebt er geen ontvangen maar bent wel kiesgerechtigd, krijg je op vertoon van een geldig identiteitsbewijs tot en met 18 maart 2014 een vervangend exemplaar in het gemeentehuis van Nederweert. Neem hiervoor contact op met telefoonnummer 0495 677 111. Vergeet niet een kopie van een geldig identiteitsbewijs mee te nemen waarop ook je handtekening zichtbaar is. Na 18 maart 2014, 12.00 uur, wordt er geen vervangende stempas meer verstrekt!

Stemlokalen

De stembureaus zijn op 19 maart 2014 open van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Alle stemlokalen in Nederweert zijn toegankelijk voor minder validen behalve locatie Basisschool De Kerneel, Speelhuijs 4 6031 HR Nederweert. Dit bureau is niet toegankelijk voor rolstoelen en kiezers met een lichamelijk beperking.

  • Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 Nederweert
  • Zorgcentrum St. Joseph, Brugske 16 Nederweert
  • Basisschool de Kerneel (gymzaal, via trap bereikbaar) Speelhuijs 4 Nederweert
  • Gemeenschapshuis De Pinnenhof, Kapelaniestraat 4 Nederweert
  • Gemeenschapshuis Pestoeërskoel, Sillenhoek 4, Leveroy
  • Kerkelijke voorziening Budschop, Rochusplein 1 Nederweert
  • Gemeenschapshuis Haaze-hoof, Aerthijsplein 3, Ospel
  • Basisschool De Schrank, Siebenstraat 14, Ospel
  • Thomashuis, Moostdijk 1A, Ospeldijk
  • Gemeenschapshuis Reigershorst, Pastoor Maesplein 13, Nederweert-Eind

In Nederland is geen ondersteuning toegestaan in het stemhokje voor mensen met een beperking. Wel kan deze groep uitleg buiten het stemhokje krijgen, al dan niet door leden van het stemlokaal, bijvoorbeeld aan de hand van een (uitvergrote) kandidatenlijst. Voor mensen met een leesprobleem zijn een loep en kandidatenlijst met een groter lettertype beschikbaar.

De gemeente Nederweert stelt in het gemeentehuis, direct naast het stembureau, een kamer beschikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking. Een begeleider kan in deze ruimte, indien gewenst, in alle rust uitleg geven. De kamer is beschikbaar op 19 maart vanaf 10.00 uur. Een vergroot exemplaar van de kandidatenlijsten en een vergroot exemplaar over de uitleg van het gedrag zijn in het stemlokaal en het stemhokje aanwezig.

Natuurlijk kun je via Nederweert24 op de hoogte blijven over het laatste nieuws. Wij zullen de hele dag de verkiezingen volgen en zullen ‘s avonds de uitslag bekend maken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie