De Stichting Geschiedschrijving Nederweert legt de laatste hand aan een nieuw project, “Tijdmachine Nederweert” genaamd. Daarin kan elke in genealogie, heemkunde of geschiedenis geïnteresseerde bezoeker van deze website als het ware een ‘tijdreis’ maken door de historie van alle Nederweerter huizen en boerderijen. Daarmee kan met enkele muisklikken een tijdsbestek van vier eeuwen (1550-1950) bestreken worden.
In 1987 is de Stichting Geschiedschrijving Nederweert begonnen met het indexeren van de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel van het Nederweerter kadaster van 1844, met de toen nog beperkt voorhanden zijnde automatiseringshulpmiddelen.
Sindsdien is hier door leden van de stichting al die jaren gestaag aan door gewerkt, met parallel daaraan een groeiend scala aan mogelijkheden zoals pc en internet. Inmiddels is een gebouwgebaseerde database opgebouwd die de gehele gemeente Nederweert (excl. Leveroy) omvat, en die bestaat uit de volgende bestanddelen:
- alle (600) huizen/boerderijen en hun kadastrale geschiedenis, zowel voor als na 1844.
- de belangrijkste huizen en boerderijen die pas na 1844 zijn gesticht.
- transacties uit de overdrachtsregisters van onroerend goed over de periode 1550-1797.
- grondbelastingboeken over de jaren 1629-1814.
- diverse inwonerslijsten en petities uit de jaren 1630-1795.
- bevolkingsregisters over de jaren 1796-1815-1820-1830-…-1920-…1950.
- notariële acten (Nederweerter notarissen) over de jaren 1720-1796.
- vermeldingen en advertenties betreffende openbare verkopen over de jaren 1870-1970.
- bouwvergunningen verleend door de gemeente Nederweert 1880-1930.
- besluiten van de gemeenteraad, betrekking hebben op huizen en boerderijen 1824-1980.
- diverse andere, kleine series en bronnen uit de periode 1480-1980.
- foto’s en tekeningen van huizen en boerderijen.
Al deze vele tienduizenden gegevens zijn toegankelijk gemaakt in één grote database waarmee als het ware een virtuele tijdreis gemaakt kan worden door de bewonersgeschiedenis van Nederweert. In één overzicht kan worden getoond welke inwoners in een bepaald huis of boerderij woonden, welke eigendomsoverdrachten, gebeurtenissen en activiteiten, enz. er plaats vonden, en welke mobiliteit er was. Voor de meeste panden is door combinatie van de bronnen een vrijwel continu bewonersoverzicht van 1550-1950 gecreëerd.
Het materiaal wordt regelmatig gebruikt als basis voor publicaties over de geschiedenis van Nederweert, zoals de boekenserie ‘Nederweerts Verleden’, de heemkunderubriek onder die naam in het Weekblad voor Nederweert en de cultuurhistorische excursies in de dorpskern. Tevens dient het als vraagbaak voor heemkundige en genealogische vragen die ons met enige regelmaat via de website van de stichting of per brief of telefonisch bereiken.
Op dit moment wordt gewerkt aan het vervolledigen en controleren van de tienduizenden ingevoerde gegevens. Verder gaat een internetfirma beginnen met het ontwikkelen van een speciaal concept om deze informatie op basis van historisch kaartmateriaal en Google Earth op een grafische manier voor het brede publiek te ontsluiten via het internet. De diverse buurtschappen, straten en onderliggende bronnen zullen in de komende jaren gefaseerd worden aangeboden op het internet.
Er zijn nog geen reacties geplaatst