Skip to content

Herdenking Halifax monument in Weert

4 mei 2014 | 18:33

Herdenking Halifax monument in WeertZondagmiddag vond er een herdenking plaats bij het Halifaxmonument aan de Maaseikerweg in Weert. Vanwege 70 jaar bevrijding was er een flypast met een AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight. Tientallen mensen waaronder burgemeester Heijmans en wethouder Coolen waren naar het monument gekomen om deze herdenking mee te maken.

Herdenking Halifaxmonument

Rond half 5 dook de bommenwerper in de verte op en werd met luid applaus begroet. Het toestel vloof laag en maakte 3 ere rondjes rond het Halifax monument. Daarna verdween het aan de horizon.

Advertentie

6 Reacties

  1. Goed dat deze mensen herdacht worden met dit monument. Dit waren jonge jongens die geen keuze hadden en hun dienstplicht moesten vervullen. Wat bij dit monument niet vermeld wordt is dood en verderf wat zij aan richten in de steden van nazi Duitsland en waar vele mensen woonde die hier niet voor gekozen hadden. Ik zelf heb diverse steden in Duitsland bezocht waar onder Dresden en Berlijn maar dan krijg je ook de koude rillingen over je heen van wat daar heeft afgespeeld tijdens deze bombardementen. Waar je ook een vraagteken bij kunt zetten is het standbeeld van de Heer Sir Arthur bomber Harris de bedenker van deze oorlog misdaden. Dat de nazies in Duitsland niet deugde geeft een ander niet het recht om zich ook te verlagen tot deze misdaden. Daarom is onze plicht de nieuwe generaties na ons te wijzen op de waanzin van een oorlog en dat er alleen maar verliezers zijn en geen winnaars.

  2. @Gerard
    Voordat je Bomber Harris gaat afschilderen als een oorlogsmisdadiger moet je je verplaatsen naar de tijd van toen. Je kan niet met bril van nu een oordeel vellen over toen. En wel hierom:
    – de Nazi’s zijn begonnen met bombarderen van steden en dit deden ze al tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939). Dus voordat de oorlog daadwerkelijk begonnen was.
    – Nazi’s hebben ook als eerste Engelse steden gebombardeerd
    – de tijdgeest was volstrekt anders. WOI lag nog vers in het geheugen met alle verschrikkingen en hoge verliezen aan manschappen.
    – de gedachte heerste dat door middel van grootschalige bombardementen het Duitse moraal gebroken kon worden (shock and awe).
    – dat de Nazi’s en Communisten niet deugde is het understatement van het jaar. We hebben het over moorddadige regimes welke zonder enig mededogen volledige bevolkingsgroepen aan slavernij, tirannie en uitroeiing onderwierp. Elke Rus, jood, zigeuner, home enz was gedoemd tot slavenarbeid en uitroeiing.
    – Dresden is een uitzondering mbt ‘zinvolle’ bombardementen. Van Dresden, omdat moment ongeschonden door bombardementen, was bekend dat er veel vluchtelingen zaten. De stad had verder weinig strategische waarde. Toch is deze stad volledig plat gebombardeerd. De vermoedelijke rede hierachter is dat dat andere barbaarse volk met ‘fijne’ leider Stalin (net zo’n grote moordenaar als Hitler) zeer duidelijk de vernietigende kracht van van de Amerikaanse en Engelse bommenwerpers getoond moest worden.
    In het licht van de chaos, puinhoop en moorddadige regimes moet je proberen naar de bombardementen te kijken. Feit is wel dat de bombardementen de oorlog verkort hebben en de Duitsers het knap moeilijk hebben gemaakt.

  3. Beste Floor
    Ik ben het helemaal met jou en de feiten die jij beschrijft. Maar bij mijn stelling dat deze Bomber Harris een oorlog misdadiger was blijf ik bij. En wel om de volgende reden. Hij wist dat de oude binnenstad van Dresden gevuld was met vluchtelingen uit het oosten (Silezië), oude bejaarden, vrouwen en kinderen. Hij wist als je deze stad bombardeert met een cocktail van brisant en brandbommen er een inferno ontstaat waar niemand meer uitkomt en niemand zal overleven. Wat nog overblijft is as. Hij heeft dit gedaan met zijn gezond verstand en heeft geweten dat dit 50 tot 100 duizend slachtoffers ging kosten.
    In het boek van Frederick Taylor wordt dit bombardement op Dresden haarfijn beschreven en dat we wel degelijk vraagtekens mogen plaatsen bij dit soort bombardementen, en zeker bij de persoon Harris.

  4. Proficiat Floor
    Jou filmpje van de overvliegende Lancaster heeft het landelijke Dumpert .nl bereikt.

  5. Beste Gerard (leuk inhoudelijke discussie 😀 ),
    de mentaliteit van de Britse leidinggevende was/is apart te noemen “It’s all in the game”.
    Ikzelf zou niet over mijn hart verkrijgen om een stad te bombarderen. Zou je aan Arthur Harris voor oorlog hebben gevraagd of hij een stad zou kunnen bombarderen dan had hij dat waarschijnlijk ook niet gekunnen (speculatie). Ik kan niet oordelen of Bomber Harris een oorlogsmisdadiger was. Ik hoop nog mee te maken dat de archieven opengaan en er memo’s opduiken waarom Dresden dan toch gebombardeerd moest worden. Nu wordt er veel over gespeculeerd.

    De enige rede die enigszins acceptabel zou zijn was om de Russen tot stoppen te dwingen. De relatie tussen Engeland en Rusland en in toenemende mate tussen Rusland en de VS was stond naar mate de oorlog vorderde op steeds slechtere voet. Liever een stad plat dan oorlog met Rusland zou dan de gedachte geweest kunnen zijn (wederom speculatie).


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00
Foto | politie Weert
Bezit van dergelijk vuurwerk is levensgevaarlijk
23 december 2024 | 11:28

Advertentie