Een CVA, ook beroerte genoemd, is een infarct of bloeding in de hersenen. Elk jaar worden in Nederland zo’n 41.000 mensen hierdoor getroffen.
In circa 80%-85% gaat het om een herseninfarct waarbij door een propje in de bloedvaten de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. Bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat in de hersenen. In beide gevallen loopt de bloedtoevoer naar de hersenen gevaar wat ernstige blijvende gevolgen kan hebben.
Dinsdag 13 mei is het de Europese Dag van de beroerte. SJG Weert organiseert die dag in samenwerking met de CVA-vereniging een informatiemarkt waar je wordt voorgelicht over het herkennen en voorkomen van een beroerte. Je wordt bewust gemaakt van de risicofactoren en kunt je bloeddruk, bloedsuiker en BMI laten meten.
Tijdig herkennen van levensbelang
Naast de kans op overlijden is blijvende invaliditeit vaak het gevolg van een beroerte. De kans op herstel en het voorkomen van invaliditeit is het grootst wanneer een behandeling binnen 4 uur gestart wordt. Het tijdig herkennen van een beroerte is daarom dus van groot belang.
Niet alleen contactpersonen van de CVA-vereniging zijn aanwezig, maar ook verpleegkundigen, ergotherapeut, logopedist, en fysiotherapeuten. Verder is de stichting SGL present. Zij ondersteunen, begeleiden en verzorgen mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en/of een hersenletsel in de provincie Limburg.
De markt vindt plaats tussen 13.00 en 17.00 uur in de centrale hal van het ziekenhuis. Een bezoek aan de markt is kosteloos en je hoeft je niet aan te melden.
Er zijn nog geen reacties geplaatst