Skip to content

Documentaire over Nederweerter onderduiker uit W.O. II

Redactie
17 mei 2014 | 10:08

Advertentie

Max NoachIn 1942 verbleef de Joodse jongeman Max Noach uit Utrecht als onderduiker in de Nederweerter Kerkstraat. Vrijwel al zijn familieleden en die van zijn latere vrouw, Dientje Polak, kwamen om in de Duitse vernietigingskampen. Max wist dankzij zijn Nederweerter beschermers (de familie Roggeveen) aan het noodlot te ontkomen. Na de oorlog emigreerde Max Noach met zijn vrouw en samen met andere overlevenden van de Holocaust naar Israël. Beiden leven nog en de inmiddels 94-jarige Noach en zijn eega wonen momenteel in New York.

Herdenking en bevrijding

Eerder deze maand verscheen een TV-documentaire van de Joodse Omroep waarin o.a. oud-Nederweertenaar Max Noach en zijn echtgenote worden geïnterviewd over hun barre ervaringen tijdens de reis naar Israël. De emigratie naar Brits-Palestina (het latere Israël) verliep verre van gladjes. De Britse bezetters pasten een strikte emigratiepolitiek toe en die leidde tot bizarre situaties. Zo werden de Joodse overlevenden van de concentratiekampen zelfs tijdelijk ondergebracht in dezelfde kampen als waar honderdduizenden van hun familieleden waren omgebracht. Op een illegale manier wist Max Noach naar Palestina te reizen. Het bijna ongelooflijke emigratieverhaal van Max Noach en Dientje Polak is iets om bij stil te staan in deze meimaand waarin we slachtoffers en bevrijding gedenken.

Alfons Bruekers Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Eerder verschenen artikelen over Max Noach op Nederweert24:
Ark van Noach en Aangrijpend filmverhaal over Nederweert in oorlogstijd

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie