Skip to content

Gemeente pakt fijn stof aan

28 mei 2014 | 15:54

Buitengebied NederweertHet verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de concentratie fijn stof is een belangrijke doelstelling van de gemeente Nederweert. Het maakt deel uit van het programma Buitengebied in Balans, Samen Doen.

Aanpak fijn stofreductie

De hoeveelheid fijn stof in de gemeente Nederweert ligt hoger dan de wettelijke toegestane norm. Om deze hoeveelheid terug te dringen, is een structurele en integrale aanpak noodzakelijk. Het ‘Plan van aanpak gebiedsgerichte aanpak fijn stof veehouderijen’ dat in maart 2013 is vastgesteld, bevat een aantal maatregelen om de fijn stof concentratie te verlagen en om nieuwe knelgevallen (bedrijven met een te hoge uitstoot van fijn stof) te voorkomen.

Daarnaast is door Arcadis een onderzoek ingesteld naar aanvullend beleid. De eerste resultaten hiervan zijn binnen. Maar ook andere mogelijkheden zijn bestudeerd, denk bijvoorbeeld aan het sluiten van convenanten met agrariërs en actievere handhaving. In dialoog met rijk, provincie en partijen in het buitengebied wordt nu bepaald welke aanbevelingen worden opgepakt.

Een belangrijke conclusie is dat het opnemen van een strengere fijn stof norm dan de landelijke norm in het bestemmingplan of ander ruimtelijk plan lijkt toegestaan, mits deze ruimtelijk relevant is. Naast deze norm zou bijvoorbeeld ook een salderingsregeling kunnen worden opgenomen zodat reducties en toenames met elkaar verrekend mogen worden.

Voordat de gemeente besluiten neemt, zal in overleg met de provincie en het Rijk bekeken moeten worden welke rol zij kunnen vervullen. Verder zal een Raad van Inspiratie, bestaande uit 10 à 15 personen die kennis en een relatie hebben met het buitengebied, worden opgericht om draagvlak te creëren, linken te leggen tussen de thema’s in het buitengebied en om te zoeken naar gemeenschappelijke doelen en oplossingen.

Beide trajecten starten gelijktijdig en na afloop – waarschijnlijk begin 2015 – wordt een besluit genomen over de tweede fase van het onderzoek.  Meer weten over Buitengebied in Balans, Samen Doen en het rapport van Arcadis? Kijk op www.nederweert.nl.

Advertentie

1 Reactie

  1. Het is best leuk naar burgers toe om te roepen dat we de fijn stof gaan aan pakken maar dan zullen we eerst de toename van veroorzakers aan bande moeten leggen. Nederweert heeft een veel te hoge concentratie maar dat wordt nog veel erger als je weet dat op Weerter grondgebied ( St. Sebastiaankapelstr. 9a ) een mega varkens bedrijf van 4600 dieren komt en waar reeds twee mest silo’s illegaal gebouwd zijn. Als we dan ook nog bedenken dat meestal de wind uit het westen komt dan is een optelsom snel gemaakt.
    Daarom moeten we hier mee stoppen met vermeerderen net als in de prov. Noord Brabant en eerst de bestaande bedrijven die niet aan de normen voldoen handhavend aan te pakken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie