Hoe kunnen ouderen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Die vraag stond centraal tijdens een bijeenkomst in het voorjaar van 2013 in Leveroy. De avond was een initiatief van de Gemeenschapsraad Leveroy en de gemeente. De resultaten van de avond waren zo positief dat een werkgroep met het thema aan de slag ging. Mogelijk passen we de werkwijze elders in de gemeente toe.
Na de eerste bijeenkomst kreeg Leveroy de status van pilot (proefproject). Met ondersteuning van welzijnsinstelling Vorkmeer werd een plan van aanpak opgesteld. Centrale doel van het project is inwoners met een koopwoning bewust te maken van het feit dat opname in een verzorgingshuis in de eigen kern in toekomst niet meer vanzelfsprekend is.
Zelfstandig
Door zelfstandig te blijven wonen kun je zolang mogelijk in je eigen vertrouwde omgeving vertoeven. Woningbezitters dienen daarom nu al goed na te denken of hun huidige koopwoning voldoende mogelijkheden biedt om er zo lang mogelijk te blijven wonen.
Informatie behoefte
De Werkgroep Duurzaam Wonen Leveroy, die functioneert als zelfstandige werkgroep onder de verantwoording van de Gemeenschapsraad Leveroy, benaderde begin 2014 woningeigenaren in Leveroy. Dertig huiseigenaren hadden interesse in meer informatie. Begin april vond daarvoor een bijeenkomst plaats.
Toelichting
De Stichting Land van Horne gaf er een toelichting over de zorgmogelijkheden bij langer thuis wonen. Corry Franssen, (senior)woonadviseur, ging in op slimme aanpassingen in huis die voor meer comfort zorgen en de Vrouwen Advies Commissie Weert / Nederweert gaf een toelichting over advisering bij bouwplannen. Het Platform 31 belichtte de noodzaak om langer thuis te blijven wonen in eigen omgeving en de Rabobank stond stil bij financieringsmogelijkheden van woningaanpassingen door ouderen.
Bewustwording
Zowel de initiatiefnemers als de aanwezigen vonden het een geslaagde avond die heeft bijgedragen aan de bewustwording rond toekomstige woonwensen in Leveroy. Aan het einde kregen de aanwezigen een informatiemap en een quickscan die ze thuis kunnen doen. Door middel van de quickscan worden ze nogmaals bewust gemaakt van de situatie in huis en woonomgeving.
Vervolg
De uitkomsten van de Quickscans hebben inmiddels geleid tot een bijeenkomst tussen de gemeente Nederweert , Platform 31, het Stimuleringsfonds ,de Rabobank, Vorkmeer en de werkgroep. Samen is gekeken welke (financiële) mogelijkheden er zijn om huiseigenaren zoveel mogelijk te ondersteunen bij het realiseren van hun woonwensen om hun woning duurzaam aan te passen.
Positieve energie
Ger Odekerken voert namens de gemeente deels de regie over het project. Hij ziet veel positieve energie vrijkomen. “Het is een proces bij inwoners om goed na te denken over hun toekomstige woonsituatie tijdens de oude dag”, aldus Odekerken. “Het verzorgingshuis is geen vanzelfsprekendheid meer. Inwoners van Leveroy wachten niet af maar gaan aan de slag. Als de pilot slaagt, en de bewustwording resultaat heeft, zullen we een dergelijk project ook in andere kernen van Nederweert uitvoeren.”
1 Reactie
Ik lees; “Centrale doel van het project is inwoners met een koopwoning bewust te maken van het feit dat opname in een verzorgingshuis in de eigen kern in toekomst niet meer vanzelfsprekend is.”
Maar voor bewoners van Leveroy is er nooit een “Verzorgingshuis” in eigen kern geweest!