Skip to content

Column SportivaLife: “Bracing”



Redactie
19 juni 2014 | 16:52

Advertentie

Sportivalife-nederweert-ColumnV2Sport je bij een fitnesscentrum dan heb je het volgende vast wel eens gehoord: “Trek je navel in”. Zeker tijdens groepslessen is dit een veelgehoorde kreet. Het intrekken van de navel zou de stabiliteit van de wervelkolom vergroten. Dit principe noemen we hollowing. Laten we dit principe eens nader onder de loep nemen en vergelijken met bracing.

Compressie vs tensegriteit
Er zijn verschillende manieren om stabiliteit in de wervelkolom te krijgen. De meest bekende is compressie zoals dat plaatsvindt bij een bakstenen muur. De onderste stenen zijn onwrikbaar door het gewicht (compressie) van de lagen erboven. Er is echter ook een andere manier om stabiliteit te verkrijgen en dat is te vergelijken met de wijze waarop scheerlijnen rondom een tentstok, dit ophangpunt overeind houden. In het laatste geval is er sprake van evenredige ophanging, hetgeen men tensegriteit noemt.

Met het intrekken van de navel kan men het accent leggen op de diepst liggende buikspieren. Dit leidt echter tot compressie (druk) op de wervelkolom en is dus in feit een inefficiëntie trainingsvorm. Bracing is veel meer gebaseerd op het tensegriteitsprincipe, waarbij er een evenredige ophanging ontstaat rondom de wervelkolom. Tientallen spieren die 360 graden rondom de wervelkolom gespannen zijn, dragen allemaal bij aan de stabiliteit bij bracen in tegenstelling tot een handjevol zoals bij hollowing.

Conclusie
Bracen is efficiënter dan hollowing, omdat de krachten veel meer verdeeld worden.
Voor een gezond en sterk lichaam start je met het bouwen van een fundering. Door Bracing toe te passen start je met het bouwen van deze fundering.

Dit is geschikt voor iedereen, maar zeker mensen met rugklachten kunnen middels deze methode pijnvrij sporten en werken aan een sterke rug/romp.

Progress Fitness
Deze en andere principes passen wij toe tijdens Progress Fitness. Een programma ontwikkeld door vooraanstaande (master) trainers. Dit programma is enkel te volgen bij SportivaLife Nederweert. We delen graag onze kennis waarmee doelstellingen behaald worden!

Meer informatie? 
Neem dan contact op via nederweert@sportivalife.nl of vul het contactformulier in op de website van SportivaLife.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie