Skip to content

Column: Evenwicht vs Stabiliteit

3 juli 2014 | 15:59

Sportivalife-nederweert-ColumnV2In preventie en voor prestatie wordt er regelmatig getraind op instabiele oppervlakken. Er blijkt dan nogal eens verwarring te zijn over het verschil tussen stabiliteit en evenwicht. Het gevolg is dat men het evenwicht traint, terwijl men stabiliteit zou willen trainen. Om de juiste keuze te maken in relatie tot het trainingsdoel is het goed om het verschil te weten.

Stabiliteitsniveaus
De verwarring tussen stabiliteit en evenwicht is volstrekt logisch, omdat het allebei stabiliteit betreft, maar dan op een ander niveau. Evenwicht heeft betrekking op het hele lichaam, de volledige keten. Het betekent, het adequaat kunnen compenseren van de verplaatsing van het zwaartepunt. Als je dat niet goed kunt, dan val je om. Stabiliteit is echter niet op ketenniveau, maar op gewrichtsniveau. Het betekent dat het gewricht kan bewegen zonder onnodige wrijving. Het gewricht moet de juiste baan blijven volgen, ook onder druk. Als dit niet gebeurt, dan leidt dat vroeg of laat tot schade van het gewricht. Het is vergelijkbaar met schuren langs de vangrail. Je blijft binnen de banen, maar je knapt er niet van op. Evenwicht is dus voorkomen dat je valt, stabiliteit is voorkomen dat gewrichten slijten.

Instabiel oppervlak
Het gebruik van instabiele oppervlakken heeft zijn toepassingen bij revalidatie, maar in preventie en prestatie wordt het gebruikt om iemand goed te leren bewegen. De vraag is of instabiliteit iets toevoegt. De voordelen zijn hoogst waarschijnlijk het gevolg van training in zijn algemeenheid en niet zozeer training op een instabiel oppervlak. Voor krachttraining is het beter om de voetjes gewoon aan de vloer te houden en zorgen voor een perfecte uitvoering van de beweging. Dat maakt je sterker en beter. Als je je evenwicht wilt trainen, dan kun je inderdaad gebruik maken van een instabiel oppervlak, maar in veel gevallen kun je ook gewoon je steunvlak verkleinen.  Je begint pas je evenwicht uit te dagen, als je eerst goed hebt leren bewegen!

Conclusie
Stabiliteitstraining in preventie en prestatie is vaak gewoon een kwestie van goed bewegen. Daardoor blijven de gewrichten gezond. Het gebruik van instabiele oppervlakken voorkomt vaak, dat je goed kunt bewegen en daarmee bereik je dus het tegengestelde. Je kunt niet goed bewegen, omdat je je evenwicht moet bewaren. Het is dus evenwichtstraining en daarmee dient het een heel ander doel. Kort samengevat: Evenwichtstraining is om te voorkomen dat je valt en stabiliteitstraining om te voorkomen dat slijt.

Meer informatie? 
Neem dan contact op via nederweert@sportivalife.nl of vul het contactformulier in op de website van SportivaLife.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet_gezocht
Heb jij iets gezien?
18 oktober 2024 | 22:57
Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30

Advertentie