Skip to content

Samen sterk voor betere zorg in laatste levensfase

Redactie
11 juli 2014 | 7:57

Advertentie

Door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met zorgpartners in Weert en omgeving wil de Stichting Land van Horne meer betekenen voor mensen in hun laatste levensfase.

Zorg in laatste levensfase

Palliatieve zorg krijgt landelijk steeds meer aandacht. En terecht, vindt Land van Horne. Ook al wordt deze vorm tot ‘normale’ zorg gerekend en is er bij veel zorgopleidingen nog te weinig aandacht voor het onderwerp, vele zorgmedewerkers weten dat het hier om een bijzondere zorgtak gaat. Het SJG Weert, De Zorggroep, Meditta, Het Franciscus Hospice, het Regionaal Centrum Weert en Land van Horne zitten daarom al langer samen aan tafel als het aankomt op palliatieve zorg. Door de recent getekende overeenkomst is de samenwerking in het netwerk opnieuw bekrachtigd en kunnen verdere stappen worden gezet. Enkele keren per jaar komen alle bestuurders van de deelnemende instanties samen in de stuurgroep. Alles met één doel: zorg voor mensen met een naderend levenseinde te verbeteren. “Als het op palliatieve zorg aankomt, kun je als zorgverlener van grote betekenis zijn voor patiënt en naasten. Wij vinden het belangrijk om die zorg te optimaliseren”, stelt Edwin Delsing, voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting Land van Horne en tevens voorzitter van de stuurgroep.

Project PaTz
Wat doet het netwerk nou eigenlijk precies? Eén van de vele concrete voorbeelden is het project Palliatieve Thuiszorg (PaTz), dat samen met het netwerk palliatieve zorg in Roermond is gestart. 
Het project brengt de wensen en behoeften van de patiënt en zijn netwerk in de thuissituatie in kaart. Door deze methode, advanced care planning, krijgt de cliënt de mogelijkheid om samen met een zorgverlener, familie en andere betrokkenen vroegtijdig afspraken te maken over de huidige en toekomstige manier van zorgverlening en wie welke rol daarin vervult. Dit leidt ook tot verbetering van de samenwerking tussen huisarts en thuiszorg. Op dit moment zijn vier groepen actief met het PaTz project in Roermond, Ittervoort/Heel, Stramproy en Weert. In groepjes met een vaste samenstelling hebben huisartsen en verpleegkundigen zes keer per jaar overleg over palliatieve patiënten uit de huisartsenpraktijk. “De huisartsen en thuiszorgverpleegkundigen zijn enthousiast over deze vorm van samenwerking. Voor de patiënt en zijn omgeving is het erg waardevol en voor zorgverleners levert het nieuwe ideeën en informatie op. Daarnaast leidt het tot verdieping van de palliatieve zorg en meer deskundigheid”, vindt Theo Peters, netwerkcoördinator.

De Stichting Land van Horne is een organisatie voor verzorging, verpleging en thuiszorg. Met ruim 2.000 medewerkers en 1.200 vrijwilligers biedt de stichting (thuis)zorg en aanvullende diensten aan cliënten in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Cranendonck en Someren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie