Nederweert heeft er in de laatste vijf jaar 23% meer varkens bijgekregen. Dit is te herleiden uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal kippen is de afgelopen vijf jaar met 9% toegenomen. In totaal zijn er nu bijna 250.000 varkens en 2.700.000 kippen gehuisvest in Nederweert. Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert hekelt het omgevingsplan van de provincie die dit volgens hen mogelijk maakt.
In een ingezonden brief schrijven ze:
Minder beesten in plaats van meer
De intensieve veehouderij veroorzaakt grote problemen: stank, mest, gezondheidsrisico’s, dierziekten en landschapsbederf. De provincie claimt dat schonere stallen een einde zullen maken aan de vervuiling. De Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert stelt vast dat de problemen alleen oplosbaar zijn als paal en perk wordt gesteld aan het aantal beesten. De Stichting hecht geen geloof aan de ‘schone stallen aanpak’ van de provincie. In de praktijk is al gebleken dat deze aanpak niet werkt. Er zijn inderdaad stallen met filters gebouwd. Maar tegelijkertijd hebben de ondernemers de aantallen varkens en kippen uitgebreid. De vervuiling is daardoor gelijk gebleven of slechts beperkt afgenomen. De overblijvende vervuiling is steeds moeilijker aan te pakken. Het probleem is hardnekkiger geworden. En dat komt juist doordat de provincie de intensieve veehouderij verder wil uitbreiden.Volgens de stichting claimt de gemeente al jaren dat de vervulling zou afnemen door het bouwen van stallen met luchtfilters. Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat dit volgens de stichting niet het geval is. De uitstoot van stank is niet afgenomen maar licht toegenomen. Ook voor het schadelijke fijn stof is onderzoek gedaan. Sommige bedrijven nemen wel maatregelen maar de positieve effecten worden overschaduwd door uitbreidingen en verslechteringen door andere intensieve veehouderijen. Per saldo blijkt het fijn stof probleem nagenoeg onoplosbaar te zijn geworden.
De gemeente Nederweert is op de hoogte van deze stijging, maar kan alleen sturen op ruimtelijke aspecten (bouwblokken, landschappelijk inpassing) en geurnormen. Voor het overige moet ze zich houden aan de landelijke en Europese wet- en regelgeving die uitgaan van normen en niet van dieraantallen. Ondernemers kunnen binnen die ruimte dus uitbreiden in aantallen dieren.
Het huidige beleid van de gemeente biedt ruimte voor een toename van het aantal dieren, maar een toename betekent volgens de gemeente niet automatisch dat de overlast ook toeneemt. In het programma “Buitengebied in Balans” werken ze samen met ondernemers, inwoners en bezoekers om een prettige woon-, werk en leefomgeving te creëren. Door nieuwe manieren van denken, originele samenwerkingen en een verfrissende kijk op regelgeving, is het de bedoeling dat er een vitaal platteland ontstaat waar iedereen op zijn of haar manier van kan profiteren en van kan leren.
13 Reacties
Mensen kozen masaal CDA. Tja dan krijg je dit he.
Aantallen maakt niets uit als het buitengebied maar in balans is. Wat een lachertje.Of de mensen dom zijn.
Als we het JAN volgen zijn we straks allemaal vegetariër ….
Beter meer varkens dan polska’s en ander Oostblok zooi.
Te veel dieren!
Het is duidelijk: in Nederweert zitten teveel dieren. De overlast hiervan treft een groot gedeelte van Nederweert. “Gemeente is op de hoogte ………….maar kan alleen sturen op enkele aspecten”.
Zelfs dit doet de gemeente niet! De handvaten, die de gemeente heeft worden niet ingezet. Het gevolg hiervan is o.a. dat de fijnstof problematiek, ondanks subsidies, niet oplost. In feite is het een “koekje van eigen deeg”! Nederweert heeft een bestemmingsplan. De bouwblokken staan hierin (met afmetingen) Een ondernemer, die uit wil breiden vraagt een bestemmingsplan wijziging aan. (groter bouwblok) Zelden of nooit wordt dit afgewezen. Gevolg: er kan gebouwd worden op plaatsen waar het volgens het bestemmingsplan niet mag. Dus uitbreiding stallen, dus meer gijnstof, geur en ammoniak! Om dit weer te niet te doen wordt er weer subsidie toegekend om het probleem op te lossen. Zo is de cirkel rond!
Het programma”Buitengebied in Balans ”mooi plan! Vol met mooie ideeën. Raad van Inspiratie, keukentafelgesprekken, proeftuintjes.
Samengevat: praten, overleggen, praten , praten, denken enz……
Hoeveel manuren gaan hier aan op? Ambtenaren, wethouders, vrijwilligers (LBN), mensen van de LLTB. Met uitzondering van de vrijwilligers moeten al deze uren betaald worden (over gelijkheid gesproken) ! Ja, over een tijdje kunnen we stellen dat Nederweert een groots project heeft gehad. In totaal heeft Nederweert duizenden euro’s in het project gestopt. Dat euro’s besteedt zijn om de uren van de betaalde krachten te betalen wordt niet genoemd.
Gemeente Nederweert heeft de kennis in huis hebben om te weten dat door praten de stank, fijnstof en ammoniak niet afneemt!
Op de infoavond gaf de voorzitter van de LLTB toe dat zij maar een kleine groep agrariërs vertegenwoordigen. De grootste groep blijkt zelfs niet verenigd te zijn. Op welke wijze worden deze bij het project betrokken? Nee, niet dus. Zij vinden het al lang goed dat anderen praten, zij gaan gewoon vlot door met….bouwen!
Keukentafelgesprekken:
Gemeente verwacht hier veel van. “Keukentafelgesprek”is een nieuwe modieuze term, die landelijk de laatste jaren door ieder te pas en te onpas gebruikt wordt.
Gezamenlijk gesprekken voeren met om problemen aan te pakken kan alleen indien de intentie van ieder aanwezig. Dit is in Nederweert niet het geval. Zolang er een partij is, die een strategie ontwikkeld heeft om eventuele tegenstanders het zwijgen op te leggen heeft het geen zin. Dan is het allemaal schijn!
Om het probleem op te lossen hebben we geen geld verslindende“praatplannen” nodig. De oplossing ligt voor de hand: minder dieren.
Nederweert is een stinkdorp Waar dr boeren het voor het zeggen hebben. Overal waar je kijkt zie je hokken. In razend tempo worden er continue stallen bijgebouwd en tegelijkertijd deelt de gemeente ruimte voor ruimte kavels uit Om de agrarische “ondernemers” nog wat te sponsoren. Het spreekwoord zegt: door de bomen het bos niet meer zien. In nederweert is het: door de hokken en ruimte voor ruimtevilla’s het bos niet meer zien (en ruiken). Cda stemmers: thanx for nothing… :p
Verhoudingsgewijs zijn c.q.. wonen er meer “varkens” in de dorpskernen als in het buitengebied.
Een stal ligt er meestal mooi bij, getuige de getoonde foto’s.
Dat kun je van de glas / kunststof containers bij Jan Linders & Emte niet zeggen.
Zolang jullie gaan voor “de kilo-knallers” in het vleesvak, moet je niet zeuren over de stallen in het buitengebied. Gevolg van uitmergelen agrarische sector.
Roy,
Wel even kort door de bocht! Zonder de “varkens” in de kernen waren de agriers allang weg!
De prijzen, die maken jullie zelf!! Hoe meer varkens hoe goed koper een stuk vlees. Jullie geldschieters (RABO &ING) zien het zelf hier ook niet meer echt zitten en steken het geld in het “goedkope” vlees in het buitenland!
Wie buit wie uit??
Ga eens nadenken.
En de boer die ploegt voort. Zoals hij al eeuwen doet. Om zichzelf en zijn gezin te voeden en om overige kelen te vreten te geven. Wie zijn de varkens…..?
Jammer genoeg gaat dit spreekwoord niet meer op! ?De boer ploegt niet meer….!
De laatste decennia bouwt hij alleen nog grote stallen voor heeeeel veel varkens en kippen…. en rijdt met heeeeeeeel veel stront over de weg….
Wordt de hoogste tijd dat de boer weer gaat ploegen om zijn gezin en anderen in de regio te voeden, zodat we weer over familiebedrijven kunnen praten niet met allerlei grote onbekende BV’s
Uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit Utrecht blijkt het volgende, zoals gisteren is gepubliceerd.
“Zowel de hoeveelheid fijn stof als stikstofdioxide heeft direct invloed op de totale sterfte en de sterfte door luchtwegaandoeningen en longkanker in Nederland. Uit onderzoek blijkt tevens dat dit ook voor mensen onder de 65 jaar van toepassing is………. “.
Dat klopt helemaal Bart,
Je vergeet er alleen bij te vertellen dat verkeer en industrie ongeveer dezelfde hoeveelheid NOx en fijnstof produceren als de agro industrie.
M.a.w. Werkgevers en je eigen auto………(of de auto van jouw Pappa)
Bart, uit het onderzoek blijkt ook dat er minder astma heerst onder de mensen die rond veehouderijbedrijven wonen. Deze hebben een hogere weerstand.