Donderdag 11 september ondertekenden de gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Een belangrijke stap omdat gemeenten vanaf 1 januari 2016 wettelijk verplicht zijn om deze digitale vorm van dienstverlening te hebben verbeterd. Door het tekenen van de intentieverklaring geven de vier gemeenten formeel vorm aan een GEOliede samenwerking.
Wat is de BGT
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wordt de gedetailleerde, grootschalige digitale kaart van Nederland. In de kaart staan onder andere gebouwen, wegen, beplanting en water(wegen). Dit noemen we geo-informatie. Nu gebruiken organisaties vaak verschillende kaarten. Deze worden vervangen voor één nieuwe kaart die openbaar beschikbaar is op de website van de overheid. Het gebruik van de BGT is wettelijk verplicht.
Samen staan we sterker
Het maken van de BGT is een complexe klus. Door taken te verdelen, en door zaken op dezelfde manier aan te pakken, kan er efficiënter gewerkt worden. Daarnaast kunnen de deelnemende gemeenten door de gezamenlijke aanpak de uitvoeringskosten relatief laag houden. De intentieverklaring werd ondertekend door wethouder Verlinden (Leudal), burgemeester Evers (Nederweert), wethouder Schreurs (Roermond) en burgemeester Heijmans (Weert).
Verbetering van de dienstverlening
De BGT zorgt ervoor dat de dienstverlening van de gemeentes verbetert. Stel, een inwoner meldt een losliggende stoeptegel. De gemeente kan dan precies zien waar die stoeptegel ligt en of er misschien bomen staan die ervoor zorgen dat de stoeptegel los ligt. Ook wordt het gemakkelijker om, bijvoorbeeld bij sneeuwval, gerichter strooiroutes uit te stippelen en om ruimtelijke plannen te presenteren. Bij het digitaal aanvragen van een bouwvergunning kan de BGT daarnaast als basis gebruikt worden. Als burger kun je dan precies zien waar je huis ligt en wat de omvang is. En zo zijn er meer mogelijkheden. Het grootste voordeel is dat alle informatie actueel en betrouwbaar is. Daardoor kan informatie sneller geleverd worden en zorgt het voor minder fouten.
Wat merk je al van de BGT?
De BGT is één van de onderdelen voor het verbeteren van de digitale dienstverlening. Dit staat allemaal in een landelijk programma. In totaal zijn er 24 bouwstenen die er samen voor zorgen dat de overheid complete informatie heeft. Digid, het KvK handelsregister en het 14+ netnummer waarop de overheid bereikbaar is, zijn andere voorbeelden die hieronder vallen. Als alle bouwstenen in de toekomst worden samengevoegd, heeft de overheid altijd de juiste informatie. Zo bouwt de overheid samen aan een betere digitale dienstverlening.
Er zijn nog geen reacties geplaatst