Skip to content

De Eerste Wereldoorlog / La Grande Guerre / The Great War

15 oktober 2014 | 8:47

WereldoorlogDe Eerste Wereldoorlog was de laatste (bijna) uitsluitend soldatenoorlog of was het toch meer een generaalsoorlog en kon men daarom er in 1916 of 1917 geen eind aan maken? Over deze wereldoorlog is veel geschreven. Ook dit jaar, waarin we gedenken dat 100 jaar geleden Deze oorlog begon. Met de titel: ‘Ein Frischer Fröhlicher Krieg / War to end all wars’ presenteren twee oud-leraren, drs. J.Leemans en Mevr. R. van Vlijmen een powerpoint-presentatie van ongeveer anderhalf uur. De presentatie zet je ongetwijfeld op een heel eigen wijze aan het denken.

De Eerste Wereldoorlog

Het afwisselend stemgeluid, duidelijke presentatie, korte muziekfragmenten en 200 illustraties boeien tot het laatste toe. De presentatie is een soort meditatie over enkele vragen die je over deze oorlog zou kunnen stellen. Het begint met een verkenning van het begrip ‘oorlog‘ zoals dat in de 19e eeuw gegroeid was -vooral door het voeren van allerlei oorlogen. In 1914 wíl men oorlog en is men er blij mee: Jetzt get’s los!

De inleiders beschrijven deze voor ons nu bijna onbegrijpelijke wil om oorlog te voeren. Ze beschrijven en laten met foto’s het beeld zien van de “oorlog” en hoe dat na 1915 verandert. Ook staan beide inleiders uitdrukkelijk stil bij de vraag: “Aan welke kant stond God?” Uiteindelijk is het de soldaat zelf die hier het dichtst bij een antwoord komt. En zo voert de presentatie naar de vraag hoe deze oorlog van 100 jaar geleden het beste kan worden herdacht. Wetenschappelijke studies, deelonderwerpen over de oorlog (vluchtelingen, gas, oorlogsmisdaden, plaatselijke veldslagen enz.) zijn belangrijk, maar de nadruk is de laatste tijd vooral komen te liggen op het lot van de gewone soldaat en zijn directe achterban. De inleiders focussen ten slotte op het lot van één soldaat van wie ze de huidige familie kennen. Vooral de citaten uit zijn brieven maken veel indruk!

De lezing wordt gehouden op maandag 27 oktober 2014 in het Gemeentecentrum van de Protestantse Bethelkerk, Maaspoort 30, 6001 BP Weert. De avond begint om 20:00 uur en de entree bedraagt € 5,00.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie