Skip to content

Familie Van Leeuwen etaleert erf voor burgers, boeren en bedrijfsleven

Redactie
30 oktober 2014 | 9:56

Advertentie

Familie Van Leeuwen etaleertGele klompen onder een overall, een rode zakdoek om de nek en tachtig varkens. Dat plaatje tref je niet aan op het boerenerf van familie Van Leeuwen in Nederweert-Eind. ”Het romantiseren van het boerenleven is niet nodig”, zegt Arjan van Leeuwen. “Vertellen over het leven op een boerenerf is in zijn puurste vorm het mooist.” En dat laatste verhaal gaan Arjan en zijn zus Saskia delen via ‘ons boerenerf’, een showroom over de varkenshouderij bedoeld voor boeren, burgers en het bedrijfsleven.

Familie Van Leeuwen etaleert erf voor burgers, boeren en bedrijfsleven

Er gaan heel veel verhalen de wereld rond over de varkenshouderij en de agrarische sector in het algemeen. Verhalen vaak in de vorm van een roman of thriller. Maar Arjan van Leeuwen en zijn zus Saskia vertellen op het boerenerf hun eigen verhaal. Hiervoor hebben ze een oude varkensstal verbouwd tot een luxe showroom waarin mensen letterlijk en figuurlijk een kijkje achter de schermen kunnen nemen.

Verrassen
“Op ‘ons boerenerf’ bevinden mensen zich tussen 10.000 vleesvarkens en kunnen daardoor zelf zien, ruiken en horen hoe dat is”, zegt Arjan. “Vanwege strenge hygiëne-eisen lopen ze weliswaar niet tussen de varkens, maar zien mensen via diverse beeldschermen in onze showroom welke technieken we toepassen in de stallen. Je kunt bijvoorbeeld zien dat de luchtwassers in bedrijf zijn en hoe de techniek hierachter werkt. Ook zie je beelden van onze varkens en vind je informatie over partners met wie we samenwerken. Partners zoals leveranciers van voer, poot- en zaaigoed, financier en dierenartsen.
Daarnaast wil de familie Van Leeuwen met ‘ons boerenerf’ inzicht geven in hun duurzame bedrijfsvoering. Met het plaatsen van zonnepanelen en het produceren van eigen voer streeft ze naar een energieneutraal bedrijf. Ook staat het voorkomen van voedselverspilling hoog op de agenda. “Het menu voor onze varkens bestaat gedeeltelijk uit hoogwaardige reststromen uit de voedselindustrie. Denk hierbij aan restanten gebakken friet, chips en aardappelstoomschillen”, licht Saskia toe. “Wat voor ons allemaal een weet is, is voor andere mensen een vraag. Dus als mensen naar huis gaan, zullen ze positief verrast zijn over de gang van zaken op ons boerenerf.

Inspireren
Maar de doelgroep is breder dan alleen de burger. Zo willen Arjan en Saskia ook collega-varkenshouders en het bedrijfsleven in Zuidoost Nederland inspireren. Het initiatief ‘ons boerenerf’ is ook bedoeld als netwerkplaats voor de gehele varkenshouderij. “Nederland beschikt over veel kennis met betrekking tot de varkenshouderij. En kennis hebben is macht, maar kennis delen is kracht. Via ons boerenerf gaan we voor die kracht, want in de varkenshouderij ligt nog een uitdaging wat betreft samenwerken”, aldus Arjan. Familie Van Leeuwen heeft nu een omgeving gecreëerd waarin kennisdeling op uiteenlopende manieren wordt bevorderd. Zo kunnen bijvoorbeeld studieclubs of bedrijven ‘ons boerenerf’ gebruiken om te vergaderen, lezingen en excursies te organiseren of workshops te geven. Al dan niet in combinatie met een lunch of diner. Bedrijven kunnen ook informatieschermen huren waarop onder meer hun bedrijfsfilm of –presentatie wordt getoond.

Trots
Het is voor de eerste keer dat Arjan en Saskia gaan samenwerken. “Mijn kracht is de kennis over de varkenshouderij en Saskia past haar jarenlange horecaervaring toe op ‘ons boerenerf’.” Naast het informatieve tintje en het creëren van netwerken, is er ook ruimte voor ontspanning op ‘ons boerenerf’. “Mensen kunnen op ons terras genieten van een heerlijke stukje varkensvlees bereid in onze professionele keuken of van een kop koffie met wat lekkers”, legt Saskia uit.

Op zaterdag 29 november staat de opening van ‘ons boerenerf’ op de agenda. Zowel Arjan als Saskia kijken uit naar dit moment. “We zijn trots dat wat onze ouders Aad en Diny hebben opgebouwd, wij nu uitbreiden en voortzetten. En als je ergens trots op bent, dan laat je dat zien. En dat is nou precies wat wij met ‘ons boerenerf’ doen”, aldus Arjan en Saskia van Leeuwen.

Opening

‘Ons boerenerf’ wordt zaterdag 29 november om 13.00 uur officieel geopend. Familie Van Leeuwen nodigt je van harte uit om de feestelijke opening aan de Banendijk 5 in Nederweert-Eind bij te wonen om vervolgens samen tot 16.00 uur van een hapje en drankje te genieten. Wethouder Hans Houtman van de gemeente Nederweert neemt samen met Aad van Leeuwen de officiële opening van ‘ons boerenerf’ voor zijn rekening.

Balans
Initiatieven zoals ‘ons boerenerf’ sluiten volgens wethouder Hans Houtman van de gemeente Nederweert aan op datgene wat de gemeente Nederweert voor ogen met Buitengebied in Balans. “Familie Van Leeuwen heeft gekozen voor een integrale benadering van hun initiatief. Dit houdt in dat ze verschillende partijen in een vroegtijdig stadium hebben betrokken bij de ontwikkeling en de verschillende inzichten hebben gecombineerd binnen ‘ons boerenerf’. Naast het bedrijfseconomisch aspect, is sprake van een netwerkontwikkeling waarbij in dit geval kennisoverdracht een prominente plek heeft”, aldus Houtman. Het programma Buitengebied in Balans is gestart om het buitengebied in Nederweert toekomstbestendig te maken en te houden. Ondernemers, inwoners en bezoekers werken samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. “Door nieuwe manieren van denken, originele samenwerkingen en een verfrissende kijk op regelgeving, is het de bedoeling dat er een vitaal platteland ontstaat waar iedereen op zijn of haar manier van kan profiteren en van kan leren.”

Foto: Maartje van Berkel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie