Skip to content

Gemeenteraad stelt begroting 2015 vast

Redactie
10 november 2014 | 12:17

Advertentie

Gemeente-nieuwsOp dinsdag 4 november heeft de gemeenteraad van Nederweert de begroting 2015 vastgesteld. In een tijd dat gemeenten te maken hebben met Rijksbezuinigingen kiest het college voor een robuust en solide beleid. De begroting voor 2015 is sluitend. Voor de latere jaren zijn ombuigingen noodzakelijk.

begroting 2015

De programmabegroting 2015 is de eerste begroting die gebaseerd is op het nieuwe coalitieakkoord ‘Richting geven, ruimte bieden en verbinden’. Bij het opstellen van de begroting heeft de gemeente niet alleen gekeken naar wat er straks misschien niet meer kan, maar vooral naar wat er allemaal wel gebeurt. Belangrijke investeringen blijven in de begroting overeind.

Nieuwe taken
Het uitgangspunt van het college is een gemeente waarin iedereen zoveel mogelijk actief meedoet en naar eigen vermogen verantwoordelijkheid neemt. Inwoners van Nederweert zijn van origine bereid iets te doen voor elkaar en voor een ander. In de programmabegroting zijn uitwerkingen opgenomen voor de drie decentralisaties. De gemeente ziet deze nieuwe taken als een kans om te werken met nieuwe arrangementen en werkwijzen. De uitdagingen op alle terreinen, maar in het bijzonder in het sociaal domein, zijn zo groot dat we vooral vooruit willen kijken.

De gemeenteraad stemde met uitzondering van de PvdA in met de begroting. Na de vaststelling werd de eerste wijziging vastgesteld. Een uitkering van het rijk bleek namelijk iets hoger dan vooraf geraamd. Na verwerking van de effecten van deze zogenaamde september circulaire van het rijk ziet het meerjarig financieel beeld voor onze gemeente er als volgt uit:

Begroting

Monitoren
De raad is met wethouder Houtman (financiën) van mening dat een robuust en solide financieel beleid zeker in economisch slechtere tijden een belangrijke ambitie blijft. Omdat het toekomstige financiële plaatje onder druk staat, is het van belang dit goed te blijven monitoren. Het college zei tijdens de begrotingsbehandeling toe de gemeenteraad hierover periodiek te informeren, en daar waar nodig bij te sturen. Voor de komende jaren ligt de focus daarnaast vooral op het in gang gezette ombuigingsproces. Het college zal in nauw overleg met de raad deze ombuigingen verder uitwerken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie