Skip to content

Belevingskussen wint Beste zorgidee van Nederland 2014

Redactie
12 november 2014 | 17:02

Advertentie

Beste zorgidee van Nederland 2014
Het ‘belevingskussen’ van de zorgorganisatie Stichting Land van Horne en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is verkozen tot het Beste zorgidee van Nederland 2014. “Het belevingskussen maakt de zorg persoonlijk. Mooi in zijn eenvoud en van grote betekenis voor de cliënt en familie”, aldus het juryrapport. Het product, dat in nauwe samenwerking met student Eriano Troenokarso van de faculteit Industrial Design tot stand kwam, is bedacht, ontwikkeld en getest in zorgcentrum Mariënburght in Budel.

Belevingskussen van Land van Horne

De ontknoping van de wedstrijd vond vanmiddag plaats in Amsterdam. Nadat de jury uit 547 inzendingen vijf genomineerden gekozen had, was het aan het publiek om de afgelopen dagen hun stem uit te brengen via internet. Het belevingskussen genoot de voorkeur. Daarmee komt er een bedrag van 10.000 euro beschikbaar om het idee verder te ontwikkelen.

Beleving met (stem)geluiden

Het idee voor het belevingskussen ontstond anderhalf jaar geleden toen medewerkers van de psychogeriatrische afdeling tijdens een teambuildingsdag werden uitgedaagd iets innovatiefs te bedenken. “Toen kwam het idee om iets met lievelingsmuziek en stemgeluiden te ontwikkelen voor ouderen in een vergevorderd stadium van dementie. Ik bleef met het idee rondlopen, maar ik had iemand nodig die daar technisch gezien vorm aan kon geven”, legt teamleider Hans van Wetten uit. Hij is de indiener van het idee. Na flink wat lobbyen, kwam Van Wetten in contact met Rens Brankaert, onderzoeker en ontwerper van het project Innovate Dementia en student Eriano Troenokarso. Zij waren bezig met een soortgelijk idee gekoppeld aan een kussen. De handen werden ineen geslagen. Van Wetten: “Echt een samenwerking tussen praktijk en wetenschappelijk onderzoek. Het was zeker niet altijd een gemakkelijk proces, maar het resultaat mag er zijn.” Troenokarso vult aan: “Als student heb ik geleerd de praktijk op te zoeken. Zonder de samenwerking met zorgcentrum Mariënburght had het concept niet gerealiseerd kunnen worden. De vertaling van een vraag uit de praktijk naar een concreet ontwerp is een uitdagend proces.

Inmiddels is er een prototype getest met twee cliënten. Door verschillende aanrakingen van het kussen, komen er geluiden uit. Dat kan bijvoorbeeld een lievelingsnummer zijn of een gedicht, voorgelezen door een dochter van de cliënt. De resultaten zijn overweldigend. “Een cliënt die vanwege dementie nogal teruggetrokken is, was blij verrast om de stem van haar dochter te horen. Met een glimlach op haar gezicht kon ze alleen maar ‘oh, wat mooi, wat mooi’, zeggen. Dat is toch ongelofelijk”, stelt de teamleider.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie