Skip to content

Afspraken Wmo en jeugdhulp in Midden-Limburg

13 november 2014 | 20:13

Gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert staan op het punt om met 43 zorgaanbieders afspraken te maken over de Wmo en de jeugdhulp in 2015. In de afgelopen week zijn hiervoor raamovereenkomsten getekend of hebben zorgaanbieders een subsidie toegewezen gekregen.

Wmo en jeugdhulp in Midden-Limburg in 2015

Passende ondersteuning in 2015
De gemeenten in Midden-Limburg worden in 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de jeugdhulp. Zij gaan deze taken niet zelf uitvoeren, maar doen dat samen met de aanbieders. Met de ondertekening van de raamovereenkomsten en het toekennen van subsidies hebben de gemeenten een belangrijke stap gezet in de voorbereiding hiervan. Voor inwoners betekent dit dat zij kunnen rekenen op voorzetting van de zorg en ondersteuning die zij momenteel hebben.
Dit is voor gemeenten van groot belang, ondanks het feit dat er met enkele jeugdhulp aanbieders nog gesprekken lopen om verschillen te overbruggen. Uitzondering vormt de jeugdhulpaanbieder Mutsaersstichting, met deze instelling zijn de verschillen van inzicht zo groot dat de landelijke Transitie Autoriteit Jeugd is gevraagd te bemiddelen. Omdat dit bemiddelingstraject nog loopt, doen gemeenten hier voorlopig geen mededelingen over. De inzet van gemeenten is en blijft om er gezamenlijk uit te komen. Gemeenten zullen cliënten niet in de kou laten staan, ondersteuning die al is ingezet wordt gegarandeerd.

Voor de jeugdhulp gelden afspraken uit 2013
Al in 2013 hebben gemeenten met elkaar afspraken gemaakt over beschikbaar stellen van financiën voor het jeugdhulpaanbod van 2015. De gemeenten uit Midden-Limburg hebben onderling afgesproken dat 80% van het budget, dat gemeenten van de landelijke overheid krijgen, besteed zal worden aan directe zorg voor jeugdigen. Met het afsluiten van de huidige overeenkomsten voldoen de gemeenten hier ruimschoots aan, 95% van budget gaat naar zorg voor jeugdigen.

Samenwerking
Door de intensieve samenwerking tussen de gemeenten is het mogelijk gebleken om de zorg efficiënt in te kopen. In totaal is hier een bedrag van 74 miljoen euro mee gemoeid. Ook is het gelukt om de hulp en ondersteuning vanaf 2015 deels ook regionaal te organiseren. De zeven Midden-Limburgse gemeenten tellen gezamenlijk ruim 235.000 inwoners.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241122-Profiteer-van-Black-Friday-bij-Eetkfee-de-VLiK
Speciaal drie-gangen menu
25 november 2024 | 20:00
Brandweer-controleert-appartement-Geenestraat-Nederweert-na-koolmonoxide-alarm
Gelukkig bleek het loos alarm
25 november 2024 | 17:03
2024_11_25-Ongeval-fietsster-auto-Julianastraat-Stramproy-1
Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse
25 november 2024 | 16:51
2024_11_20-K80-bijeenkomst-1
Netwerk van kleine en krachtige gemeenten
25 november 2024 | 16:00

Advertentie